Szakoktatói továbbképzések 2024
Idén is sikeresen folytatódtak az Innovatív Képzéstámogató Központ által, az Oktatói Továbbképzési Rendszer keretében meghirdetett cukrász szakoktatói továbbképzések.
A cikk a Trade magazin 2024/11. lapszámában olvasható.
A programot az ipartestület az OKTKER-NODUS Kiadó Kft. felnőttképző intézménnyel közösen bonyolítja le. A képzések kimondottan sikeresek és hiánypótlók, ahogy azt az anonim elégedettségi kérdőívek összesített átlaga is mutatja: az ideiek között három 9,9-es vagy magasabb értékelés is volt a maximálisan kapható 10 pontból.
A jelentkezések és visszaigazolások folyamata sajnos elég körülményes, volt olyan képzés is idén, amelyre jelentkező lett volna elegendő, ám bürokratikus akadályok miatt meghiúsult. A szervezők már jelezték a problémát az IKK felé, bízva abban, hogy lehet egyszerűsíteni a rendszeren, és az elmaradt képzéseket később be tudják majd pótolni.
Idén eddig két képzést sikerült megtartani. A „Tányérdesszertek és modern pohárkrémek készítése” tematikájún, amelyet Lusztigh Mária mestercukrász vezetett, összesen 15 szakoktató vett részt. A képzésen elkészült a Bazsalikomos passió-málna-, a Kávés-csokoládé-, az Egzotikus gyümölcs-csokoládé- és a Mézes-lime tányérdesszert, illetve ezek pohárkrém verziói is.

Tányérdesszertek és modern pohárkrémek készítése kurzus
Az ipartestület vezetésének többéves terve vált valóra azzal, hogy idén elegendő jelentkező a Fagylalt- és parfékészítés tematikára!
– A fagylaltképzéssel komoly űrt kezdtünk el kitölteni – mondta el Erdélyi Balázs szakmai elnök. – A Damniczki Balázs cukrászmester által összeállított receptfüzet tartogatott bőven izgalmakat, hiszen olyan izgalmas kreációk szerepeltek benne, mint a bazsalikomos cékla, menta-alma-uborka sorbet, fekete teás málna vagy a barnasörös meggy sorbet, de a túrós csusza szalonnával fagylalt is nagy sikert aratott. Természetesen a klasszikus csokoládé vagy a pisztácia sem hiányozhatott a repertoárból!
A továbbképzés egy nagyon komoly elméleti oktatással indult, ahol az alapanyag-ismerettől kezdve a fagylaltban lejátszódó folyamatokon keresztül a számításokig mindent érintett az oktató. Bővebben ismertette a fagylaltok általános jellemzőit, a fagylalt összetevőit és szerepüket a fagylaltkészítés technológiájában, a fagylaltkészítés műveleteit és esetleges hibáit. Bemutatta a tejfagylaltok, tejszínes fagylaltok, gyümölcsfagylaltok, citrusfagylaltok, zöldségfagylaltok, sorbetek készítését, de fagylalt- és parfétortákat is készítettek a képzésen. Ezen a továbbképzésen 8 szakoktató vett részt, és bízunk benne, hogy jövőre is lesz folytatása!

Izgalmas kreációk a fagylalt kurzusról
Ősszel még két programra tudnak jelentkezni a szakoktatók. Novemberben a Modern tortadíszítés tematika keretében a különleges technológiával készült tortákat, a designtorták készítését mutatják be Bereknyei Katalin cukrászmester vezetésével, de a geoda torták készítése, az airbrush technikával díszített torták és az extravagáns esküvői torták készítése sem hiányoznak, illetve a rizspapír virágok és cukorvirágok készítéséből is kapnak egy kis ízelítőt a résztvevők.
December 9–10-én tartják a Csokoládékészítés és díszítéstechnika tematikájú kurzust Lusztigh Mária vezetésével. Az egyedi csokoládédíszek készítését, bonbonkészítést, plasztik csokoládé készítését, csokoládé bársonyfújást, csokoládévirág-készítést, töltött és töltetlen táblás csokoládék készítését mutatják be a kétnapos továbbképzésen.
Az összes eddigi visszajelzés azt bizonyítja, hogy a szakoktatóknak szükségük van az ilyen továbbképzésekre, örömmel fejlesztik a tudásukat, új távlatok nyílnak meg előttük. A jövő cukrászait nem mindegy, hogy milyen tudással rendelkező szakemberek oktatják, és az sem mellékes, ha egy szakoktató motivált tud maradni. //
Idén is sikeresen folytatódtak az Innovatív Képzéstámogató Központ által, az Oktatói Továbbképzési Rendszer keretében meghirdetett cukrász szakoktatói továbbképzések.
Kapcsolódó cikkeink
Gelato Day 2025
13. alkalommal hirdették meg az Európai Kézműves Fagylalt Napját –…
Tovább olvasom >Balaton Fagyija verseny
Idén tizenkettedik alkalommal került sor a Balaton Fagyija versenyre, amely…
Tovább olvasom >Cukrász Szakmai Nap 2025
A Magyar Cukrász Ipartestület május 5-én tartotta meg hagyományos tavaszi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mi a bioélelmiszerek realitása a közétkeztetésben?
A Magyar Biokultúra Szövetség a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerüléséért indított aláírásgyűjtése…
Tovább olvasom >Májusban 7 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma Romániában éves összevetésben
Májusban 7 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma Romániában éves…
Tovább olvasom >Nagybevásárlás az építkezés szünetében – A nap képe
„Visszamegyek, de előtte még otthon le kell borítanom a cuccot.”…
Tovább olvasom >