Szakoktatói továbbképzések 2024
Idén is sikeresen folytatódtak az Innovatív Képzéstámogató Központ által, az Oktatói Továbbképzési Rendszer keretében meghirdetett cukrász szakoktatói továbbképzések.
A cikk a Trade magazin 2024/11. lapszámában olvasható.
A programot az ipartestület az OKTKER-NODUS Kiadó Kft. felnőttképző intézménnyel közösen bonyolítja le. A képzések kimondottan sikeresek és hiánypótlók, ahogy azt az anonim elégedettségi kérdőívek összesített átlaga is mutatja: az ideiek között három 9,9-es vagy magasabb értékelés is volt a maximálisan kapható 10 pontból.
A jelentkezések és visszaigazolások folyamata sajnos elég körülményes, volt olyan képzés is idén, amelyre jelentkező lett volna elegendő, ám bürokratikus akadályok miatt meghiúsult. A szervezők már jelezték a problémát az IKK felé, bízva abban, hogy lehet egyszerűsíteni a rendszeren, és az elmaradt képzéseket később be tudják majd pótolni.
Idén eddig két képzést sikerült megtartani. A „Tányérdesszertek és modern pohárkrémek készítése” tematikájún, amelyet Lusztigh Mária mestercukrász vezetett, összesen 15 szakoktató vett részt. A képzésen elkészült a Bazsalikomos passió-málna-, a Kávés-csokoládé-, az Egzotikus gyümölcs-csokoládé- és a Mézes-lime tányérdesszert, illetve ezek pohárkrém verziói is.
Az ipartestület vezetésének többéves terve vált valóra azzal, hogy idén elegendő jelentkező a Fagylalt- és parfékészítés tematikára!
– A fagylaltképzéssel komoly űrt kezdtünk el kitölteni – mondta el Erdélyi Balázs szakmai elnök. – A Damniczki Balázs cukrászmester által összeállított receptfüzet tartogatott bőven izgalmakat, hiszen olyan izgalmas kreációk szerepeltek benne, mint a bazsalikomos cékla, menta-alma-uborka sorbet, fekete teás málna vagy a barnasörös meggy sorbet, de a túrós csusza szalonnával fagylalt is nagy sikert aratott. Természetesen a klasszikus csokoládé vagy a pisztácia sem hiányozhatott a repertoárból!
A továbbképzés egy nagyon komoly elméleti oktatással indult, ahol az alapanyag-ismerettől kezdve a fagylaltban lejátszódó folyamatokon keresztül a számításokig mindent érintett az oktató. Bővebben ismertette a fagylaltok általános jellemzőit, a fagylalt összetevőit és szerepüket a fagylaltkészítés technológiájában, a fagylaltkészítés műveleteit és esetleges hibáit. Bemutatta a tejfagylaltok, tejszínes fagylaltok, gyümölcsfagylaltok, citrusfagylaltok, zöldségfagylaltok, sorbetek készítését, de fagylalt- és parfétortákat is készítettek a képzésen. Ezen a továbbképzésen 8 szakoktató vett részt, és bízunk benne, hogy jövőre is lesz folytatása!
Ősszel még két programra tudnak jelentkezni a szakoktatók. Novemberben a Modern tortadíszítés tematika keretében a különleges technológiával készült tortákat, a designtorták készítését mutatják be Bereknyei Katalin cukrászmester vezetésével, de a geoda torták készítése, az airbrush technikával díszített torták és az extravagáns esküvői torták készítése sem hiányoznak, illetve a rizspapír virágok és cukorvirágok készítéséből is kapnak egy kis ízelítőt a résztvevők.
December 9–10-én tartják a Csokoládékészítés és díszítéstechnika tematikájú kurzust Lusztigh Mária vezetésével. Az egyedi csokoládédíszek készítését, bonbonkészítést, plasztik csokoládé készítését, csokoládé bársonyfújást, csokoládévirág-készítést, töltött és töltetlen táblás csokoládék készítését mutatják be a kétnapos továbbképzésen.
Az összes eddigi visszajelzés azt bizonyítja, hogy a szakoktatóknak szükségük van az ilyen továbbképzésekre, örömmel fejlesztik a tudásukat, új távlatok nyílnak meg előttük. A jövő cukrászait nem mindegy, hogy milyen tudással rendelkező szakemberek oktatják, és az sem mellékes, ha egy szakoktató motivált tud maradni. //
Idén is sikeresen folytatódtak az Innovatív Képzéstámogató Központ által, az Oktatói Továbbképzési Rendszer keretében meghirdetett cukrász szakoktatói továbbképzések.
Kapcsolódó cikkeink
ESG – a fenntarthatósági szabványokról jogi szemmel
2023 decembere óta számos jogszabály látott napvilágot az ESG-részletszabályokról, amelyben…
Tovább olvasom >Áttörést ért el a DairyX a tejmentes kazein előállításával
Jelentős előrelépést tett az izraeli DairyX Foods start-up a tejmentes…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával küzd a brit Co-op 40 millió fontnyi vesztesége ellen
A brit Co-op szupermarketlánc mesterséges intelligenciát (AI) alkalmaz a tolvajok…
Tovább olvasom >További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >