Száguld a kakaó áfolyama az árutőzsdéken

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 12. 12:40

Két nap alatt 15 százalékot drágult a kakaó. A csokoládé alapanyagaként szolgáló nyersanyag árfolyama azután kezdett meredek emelkedésbe, hogy Nigériában, a világ negyedik legnagyobb kakaótermelő országában, országos sztrájk tört ki a hét elején, aminek következtében szinte teljesen leálltak a kakaó szállítás. A rövid távú kínálati zavarok mellett a kakaó drágulását segítheti, hogy növekedett az európai kereslet, és szárazság ronthatja az elefántcsontparti kakaótermelést – írja a BusinessWeek.

Két nap alatt 15 százalékot drágult a kakaó ára azt követően, hogy Nigériában hétfő óta országos sztrájk bénítja a gazdaságot. Ilyen mértékű emelkedésre utoljára 11 éve volt példa a kakaó piacán. A világ negyedik legnagyobb kakaótermelő országában azután tört ki -már halálos áldozatokat is követelő – tiltakozás, hogy a nigériai kormány január elsejétől eltörölte a benzinre nyújtott állami támogatást, amitől az üzemanyagárak a duplájára emelkedtek. A sztrájkok miatt pedig leálltak a szállítások. Az A.P. Moeller-Maersk, a világ legnagyobb hajózási vállalata például tegnap a sztrájkok miatt bezárta nigériai irodáját.

Rövid távon tehát a kakaó drágulását leginkább a szállítási problémák hajtják fel, ami a nigériai helyzet rendeződése után az árfolyam visszaesésében is megmutatkozhat. Hosszabb távon a kakaó árfolyamát felfelé hajtja viszont a száraz elefántcsontparti időjárás, hiszen Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaó termelője. A kínálati problémák mellett az árfolyamok emelkedését segíti, hogy az európai kakaó kereslet a tavalyi év negyedik negyedévében több mint egy évtizedes csúcsra emelkedett – a Bloomberg felmérése szerint. A tavalyi túltermelés miatt egy év alatt több mint 27 százalékot eső kakaó szárnyalását az is segítheti, hogy a nagyobb árupiaci spekulánsok összességében a nyersanyag árfolyamának esésére spekuláltak – a CFTC adatai szerint -, a napokban tehát akár short pozíciók tömeges zárását is tapasztalhatjuk – mondta a Commerzbank elemzője. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink