Süteménykollekcióval emlékezik a kiegyezés 150. évfordulójára a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 10. 18. 10:20

Édes kiegyezés néven összeállított süteménykollekcióval emlékezik az 1867-es kiegyezés és az Osztrák-Magyar Monarchia létrejöttének 150. évfordulójára a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

A hat darab desszertből álló, három magyar, három osztrák süteményt tartalmazó díszdoboz november 8-tól március végéig lesz megvásárolható az ország mintegy 20 cukrászdájában – hangzott el a kollekciót bemutató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Az ipartestület képviseletében Vojtek Éva elmondta, hogy a sütemények darabonként nem vásárolhatók meg, csak a teljes kollekció. Kiemelte: az Édes Kiegyezés süteményeit árusító cukrászdákban a kiegyezés koráról szóló előadásokat tartanak majd fiataloknak és kisiskolásoknak, így ismertetve meg őket a “boldog békeidőknek” nevezett korszakkal és népszerűsítve a cukrászszakmát.
A projektet a Földművelésügyi Minisztérium 780 ezer forinttal, a Nemzetgazdasági minisztérium pedig több mint ötmillió forinttal támogatta – mondta el Vojtek Éva.
A díszdobozban kínált hatféle sütemény – az Anna-szelet, az arisztokrata kuglóf, a Blaha Lujza-szelet, az Esterhazy-szelet, az Indiáner és a Rigó Jancsi – elkészítésénél a cukrászok a Monarchia tradicionális édességeit elevenítik fel, a korhűség megőrzése mellett modernizálva őket a 21. századi igényeknek megfelelően – mondta Mészáros Gábor cukrászmester.
A cukrászmesterek által átdolgozott receptek elkészítésének szakmai felügyeletét az ipartestület végzi, az értékesítésben résztvevő cukrászdák megkapják az arra vonatkozó mértékeket és méreteket, így az egész országban egységes kollekciót kóstolhatnak az érdeklődők. Az érintett cukrászdák listája az ipartestület honlapján hamarosan elérhető lesz (www.cukraszat.net). (MTI)

Kapcsolódó cikkeink