Statisztikai helyzetjelentés 2022, II.

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 10. 21. 10:20

Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. Az alapvetően a KSH által közzétett statisztikai adatokra épülő jelentésből megismerhető az ágazat 2021-es teljesítménye. Az anyag rövid összefoglalójának második része a munkaerő és a keresetek alakulásával, a vállalkozások számával, valamint az áfakulcsok európai összehasonlításával foglalkozik.

MVI logo

A 2021-es helyzetjelentést a korábbiakhoz hasonlóan Zerényi Károly, az MVI képviselő-testületi tagja (elnöki tanácsadó) állította össze hazai és nemzetközi adatok felhasználásával.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (I) nemzetgazdasági ágban 2021-ben 170 ezer főt foglalkoztattak (¾-részüket a vendéglátásban), amely a nemzetgazdaság egészéhez viszonyítva 3,7%-ot tett ki. Az (I) nemzetgazdasági ágban foglalkoztatottak száma 2021-ben a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt 4,3%-kal volt kevesebb az előző évi 177 ezer főhöz viszonyítva, és 12,4% volt alacsonyabb a 2019-es 193 ezer főhöz képest.

2021 I. negyedévében mintegy 50 ezerrel kevesebben dolgoztak 2019 azonos időszakához képest. A járványhelyzet javulásával 2021-ben sikerült meghaladni a 2020-as foglalkoztatási szintet, de 2019-hez képest továbbra is kevesebben dolgoznak a szektorban. Ugyanakkor az üres álláshelyek száma és aránya újra a járvány előtti szint körül mozog, ezért ismét jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozások.

A vendéglátásban az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2021-ben 250 ezer forintot tett ki (fizikai 227 ezer; szellemi 353 ezer), ami 7,2%-kal volt magasabb az előző évinél és a nemzetgazdasági átlag 57%-ának felelt meg.

A havi nettó átlagkereset 2021-ben a teljes nemzetgazdaságban 292 ezer (fizikai 210 ezer; szellemi 374 ezer), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 178 ezer (fizikai 155 ezer; szellemi 252 ezer) forint, a vendéglátásban pedig 166 ezer (fizikai 151 ezer; szellemi 235 ezer) forint volt.

A többnapos belföldi utazásokhoz kapcsolódó turisztikai kiadások 2021-ben összesen 354 milliárd forintot (2020-ban 270 milliárd Ft, 2019-ben 393 milliárd Ft) tettek ki, amelyen belül az étteremben, bárokban, kávézókban történő étkezés 46 milliárd forintot (2020-ban 27,8 milliárd Ft, 2019-ben 38,4 milliárd Ft) képviselt (a teljes kiadás 13%-a).

Társas és önálló vállalkozások

A vendéglátás ágazatban 2020-ban több mint 12 ezer önálló vállalkozó és 13 ezer társas vállalkozás működött. Az önálló vállalkozók 59%-a dolgozott az éttermi, mozgó vendéglátás, 32%-a pedig az italszolgáltatás területén. A társas vállalkozásoknál ez az arány 75%-os volt az éttermi, mozgó vendéglátás és 17%-os az italszolgáltatás tekintetében.

Az együttesen 25 ezer vendéglátó társas vállalkozás és önálló vállalkozó szinte mindegyike (99,9%-a) a kkv-szektorba tartozott. A vendéglátás ágazat kkv-in belül a mikrovállalkozások aránya 91,6%, a kisvállalkozásoké 7,9%, míg a középvállalkozásoké 0,4% volt 2020-ban.

A járvány elleni korlátozó intézkedések miatt más európai országokhoz hasonlóan 2020. november 14-től 2021. július 31-ig itthon is lehetővé vált a vendéglátóhelyek számára, hogy a kedvezményes (5%-os) adókulcsot átmenetileg alkalmazhassák az elvitelre és a házhoz szállításra történő értékesítésnél is. Emellett 2021. december 31-ig a vendéglátóhelyeknek és a szálláshelyeknek nem kellett turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük.

A rendezvényi étkeztetésre, a munkahelyi vendéglátásra és a közétkeztetésre, valamint az italszolgáltatásra viszont az általános (27%-os) áfakulcs érvényes. Nemzetközi összehasonlításban a vendéglátás egy részére vonatkozó kedvezményes (5%-os) áfakulcs Románia mellett a második legalacsonyabb, ennél csak Luxemburgban alacsonyabb az áfa (3%).

Az 5%-os áfakulcs ideiglenes kiterjesztése sok vendéglátóhely talpon maradását segítette a járvány alatt, azonban a hatályos áfaszabályozás továbbra is bonyolult és nehezen alkalmazható a vendéglátó vállalkozások számára. A kialakult helyzetet jól mutatja, hogy a cukrászdákban normál esetben három áfakulcsot kell alkalmazni. A fennálló problémára megoldást jelentene, ha hosszú távon a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan valamennyi – az alkoholos italokat kivéve – vendéglátóipari szolgáltatásra (ideértve az elvitelre történő értékesítést és a házhozszállítást is) kiterjesztenék. //

Kapcsolódó cikkeink