Spanyol ínyencségek boltja

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2021. 06. 10. 13:26

Pilisborosjenőn eredeti spanyol termelői készítményeket, olivaolajat, olajbogyót, halkonzervet és számos spanyol gourmet terméket kínál az Olivaműhely. A bolt berendezése, az eredeti kasztíliai kosarak, a fotók, az olajfa csemeték egyedi, eredeti hangulattal veszik körül a belépő érdeklődőket. Itt mindennek története van.

Olivaműhely 1

Pilisborosjenőn nyílik egy csöppnyi Spanyolország. Csupa ínyencség, finomság, egyenesen a spanyol termelőktől. Csányi Dorottya, a bolt tulajdonosa 20 évig élt Spanyolországban és szinte minden beszállítót személyesen ismer, amiről a falakon elhelyezett fotók is tanúskodnak.

Hívogató portál

Már messziről látszik a külső dekoráció. Méntridáról – Spanyolország közepéről –érkezett asztalkán üveg kiöntőben aranyszínű olajok, egy hatalmas olajtároló amfóra, körben virágok és olajfacsemeték, oldalt egy padon színes párnák. A mediterrán miliő szinte minden nap kiegészül egy-egy dekor elemmel.

Olivaműhely kivül

Felvetődik a kérdés, ki jár erre, egy zsákfalu buszvégállomásán. A helyi és környékbeli lakosokon kívül sok turista is megfordul itt, erre vezet az út a játszótérhez, a Nagykevély csúcsához és az „Egri várhoz”, ahol az Egri csillagok filmet forgatták és azóta is kedvelt kirándulóhely. A webshop pedig áthidalja a földrajzi távolságokat.

Picual, Arbequina, Cornicabra

A bolt, bár aprócska, minden szeglete hiteles, eredeti, egyedi. Öröm itt elidőzni. Szinte minden termékhez, tájhoz kapcsolódik egy történet, a storytelling marketing organikusan áramlik a levegőben. A már említett kosarakban olivaolajjal készült különleges chipsek, a régi Singer varrógépen epres, mazsolás, vörösboros halkészítmények, az apró üvegcsékben tengerisün kaviár, olivaolaj gyöngyök, fogoly és sáfrány a szélmalmok földjéről. Van olivabogyó alakú csokoládé különlegesség is és persze széles olivabogyó és olivaolaj fajta- és kiszerelésválaszték. A régió is sokat elárul egy-egy termékről. A polcokon található olaj Toledó, Andalúzia, Ciudad Real és Méntrida környékéről is. A kézzel írt táblácskák segítenek tájékozódni, hiszen ahogy a szőlőfajták a borokat, úgy az olajbogyó fajták a készítmények jellegét meghatározzák.

Olivaműhely belső

-Kezdő olajosoknak a picual készítményeket ajánlom. Lágyabb, selymesebb ízével könnyű a magyar konyha fogásaihoz is alkalmazni, finom a salátákhoz, tésztákhoz, sütikhez is. A mi környékünkre, a toledói dombság falvaira jellemző a kecskeszarv formájú, cornicabra fajtájú bogyó, aminek az olaja erőteljesebb, karakteresebb ízvilágú. Az arbequina bogyót pedig főleg a Földközi-tengerhez közeli részeken, Katalóniában és attól délebbre termesztik, ez is egy lágy, kellemes, gyümölcsös olajkülönlegesség – kezdi a bogyóismeret alapjainak bemutatását Csányi Dorottya és a fotók is előkerülnek. Az itt eltöltött idő felér egy utazással, gasztrokalanddal.

Olivaműhely termékek

Ötletek, receptek

Az egyik sarokban, egy kosárban a méntridai 15 perces halleves hozzávalói, felette a recept látható. Egy a sok-sok ötlet közül, amivel egy hétköznapi vacsorát fel lehet dobni vagy a hétvégi bulit, sütögetést mediterrán hangulatba lehet hozni. Egy különleges, olivás-csokoládés desszert receptje is szóba kerül. A vásárló érzi, hogy itt csak félbehagyni lehet a beszélgetést és vissza kell térni, időről-időre belépni ebbe a csöppnyi spanyol kincsesházba, ajándékért, főzési kiegészítőkért vagy csak úgy, a hangulatért.

Kapcsolódó cikkeink