Sokat kell dolgoznia a vendéglátásnak a 2019-es eredmények eléréséért

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 05. 11. 11:20

Az április 24-i terasznyitás előtt 40%-os mínusszal mentek a vendéglők, az elviteles rendjükben – írja a blokkk.hu. A veszteség 600 milliárdnál tart a korlátozások időszakát nézve, de ez az összeg még növekedni fog, hiszen a terasznyitás és a védettségi igazolványos rendszer csak csonka piacot hozhat. A járvány nem múlt el, így 2022-ben lehet majd 2019. A szinteket méricskélve.

A nyári lendület is attól függ, hogyan halad az oltakozás

És a vendéglátás legjobb hónapjai egyébként a nyári július, augusztus, melyek során marad a védettségi igazolványos rend, így nehéz lesz a kapaszkodás a gödörből.

A statisztika heti monitoros adatai azt mutatják most már hosszabb távon, hogy huzamosabb ideje küszködnek a vendéglősök a piacuk 40%-os elbukása közepette. Év eleje óta többségében ezt mutatják ezek az adatok (melyek a havi statisztikával azonos módon egy hónapnyi időszakot mérnek, csak éppen a kezdő- és zárónap hetente csúszik – egy hetet), de a korábbiak sem jobbak. A kedves vendégek végül jobb híján elfogadták az elvitelezést, a vendéglősök pedig ügyesen rá is tekertek, volt is rá már fél évük, 2020 novembere óta.

A friss havi statisztika (ami később lát napvilágot egy adott időszakról, mint a heti monitoros) is nyilván az előbbit mutatja, azzal, hogy 2021 első negyedévében még mindig nagyon távol voltak a járvány előtti hónapok, a bevételeket tekintve. Mások voltak a korlátozások egyébként a márciusi hónapokban, hiszen 2020-ban csak második felében és a végén jöttek, két ütemben, 2021-ben viszont teljes zár volt, csak elvitelezni lehetett:

És bizony, ha a volumeneket (mennyiségi adatokat, adag, kiló, liter) nézzük, akkor is  bizony az kerekedik ki, van honnan visszakapaszkodnia a vendéglátózásnak, amivel 2021 egész esztendeje el is fog telni (kell hozzá pénz, a sok veszteség után, szakács, pincér, konyhalány és persze a kedves vendég, de az utóbbi sem biztos, ameddig nem oltakozik):

Rögvest meg is kell jegyezni, hogy így végül pontosan az április 24-i terasznyitást megelőző időszak vendéglátásának piaca ismert már. Nehéz lenne megbecsülni, hogy az áprilisi utolsó heti terasznyitás mennyit hozott, és az is egy jó kérdés, hogy a védettségi igazolványos rendszer milyen csáberőt hoz, vagy éppen mennyit fékez.

Egyébként nem csak a külföldi vendégek elmaradása keserítette meg a vendéglősök életét, ami a járvány előtti időszakban a piacuk negyedét hozta (2019-ben 380 milliárd forintot az 1.465 milliárdból), hanem nyilván a kedves magyar vendég sem elvitelezett annyit, mint amennyit helyben fogyasztott hajdanán. Mindezt igazából nem is az éves statisztika mutatja, hanem a korlátozásos hónapok, tehát 2020 és 2021 márciusi hónapjai közötti időszak összevetése a korábbival.

Ebből pedig az kerekedik ki, hogy 2020 és 2021 márciusai között 600 milliárd forintot buktak a vendéglősök, de a veszteségeknek nincs még vége, hiszen a kilábalás időszakát nem hetekben, hanem csak hónapokban lehet mérni. A 2019-es 1.465 milliárdos szint visszatornázása nehéz mutatvány lesz, az eddig akadálypályát követően. És a nyári lendület is attól függ, hogyan halad az oltakozás. 2020 nyarának legjobb hónapja az augusztus volt, 15%-os mínusszal, oltakozás nélkül. Persze, ilyen akadálypályát követően minden nehéz:

Kapcsolódó cikkeink