SIAL Innováció-díj nyertesek

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 24. 10:54

A hivatalos, 2022-es SIAL Innovation díjátadó ünnepségen kiderült, hogy mely termékek nyerték el az arany, ezüst és bronz, illetve különdíjakat.

Az egyik leglátogatottabb standja a kiállításnak az új termékeket és a nyerteseket bemutató sziget volt

Idén a hús- és tenger gyümölcsei helyettesítő alternatívák, a praktikus otthoni elkészítési módszerek, a környezettudatos csomagolás, a környezetvédelmi innovációk és a minél kisebb mértékű feldolgozottság került a szakértő zsűri döntéseinek fókuszába. Ebben az évben 16 újdonságot díjaztak a fenti szempontok szerint, ahol az abszolút győztes ismét Franciaország volt. De nézzük a részleteket!

A SIAL Innováció arany díját az idén Franciaország nyerte el IO’Dés termékével, mely egy ropogós állagú, pirításra kész, fagyasztott tengeri moszatkocka, mely jódban, rostban és ásványi anyagokban gazdag breton mikroalgából készült.

Ezüst díjat nyert a thaiföldi, 100%-ban frissen fagyasztott Wolffia (gyökértelen vízidara), mely alapanyag Európában nem igazán ismert, de Ázsiában nagyon közkedvelt. A termék kiváló, proteinben, rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, növényi alapú fehérjeforrás, és nagyszerű alternatívája az állati eredetű fehérjének.

Bronz díjjal lett gazdagabb az Argentínából származó Yerba Maté Taragüi First Experience Kit, mely egy teázókészlet, bemutatja a Latin-Amerikában oly kedvelt alkoholmentes italt az új fogyasztók számára. A yerba maté tea energiával tölt fel, immunerősítő, koffeint antioxidánsokat, B-vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz.

A három dobogóson kívül több termék is különdíjban részesült

A közönségdíjat is Franciaország nyerte el, a La Truitelle márkájú bio hegyipisztráng-konzerv, melynek az alapanyagául szolgáló halakat Franciaországban nevelik és dolgozzák fel kézműves technológiával.

A SIAL idei mottója az „Own The Change”. A „Mi vagyunk a változás” díj nyertese a tejtermék-helyettesítő Soon termékcsalád, amely Franciaországból érkezett új növényi alapú termék. Egy növényi tejből, tönkölyből vagy kenderből készült joghurtpótló.

Kategóriadíjazottak

Hús- és tenger gyümölcsei termékhelyettesítők kategóriában a győztes a Leggie Plant Base, Leggie & Leggie Ready Meals lett, mely egy Spanyolországból származó, tiszta címkés, vagyis például mesterséges adalékanyagoktól mentes, húsos textúrájú, rostban gazdag húspótló szentjánoskenyérből és rizslisztből.

Az alkoholtartalmú italok győztese idén a Pireneusokban termelt olajbogyókból készített spanyol Oliba Green Beer, 5% alkoholtartalommal

A sós szárazáruk kategóriagyőztese a Dél-Koreából érkezett Kimchi V Kimchi Block, Spoonkey, mely liofilizált kimchi (speciális zöldségkeverék: kínai kel, retek, újhagyma, uborka), amely glutén- és cukormentes, valamint probiotikumokban gazdag kényelmi termék.

A kulináris segédanyagok és fűszerek kategóriájának idei nyertese Olaszországból érkezett, Terra Del Tuono természetes paradicsomkristályok. A kristályos fűszerpehely könnyen használható, szóró- és kiöntőkupakkal egyaránt ellátott tégelyben kerül forgalomba.

Az édes szárazáru első díját idén egy gyermekeknek szánt termék nyerte el Franciaországból, a TooGood Barbe à Papa, 90%-kal csökkentett cukortartalmú, színezék- és tartósítószermentes, cikóriaszálakból készült vattacukor-helyettesítő.

Tejtermék és fagylalt kategóriában ismét Franciaország került az élre, az ikonikus Clément Faugier fagylaltmárka új, mázas gesztenyechipsszel gazdagított gesztenyés krémfagylaltjával.

Idén az élelmiszeripari alapanyagok kategória győzteseként is Dél-Koreát üdvözölhetjük, Rawga hibiszkuszból készült, magas antioxidáns-tartalmú és magas felszívódási sebességű növényi kollagén termékével.

A HoReCa termékek idei kategóriagyőztese Dánia lett a tiszta címkés Uhhmami termékcsaláddal, mely többféle, bio umami fűszerezést biztosít a legváltozatosabb vegán recepteknek.

Berendezés és technológia kategóriában a befutó ismét egy francia fejlesztés, a Roastinstep lett, mely egy zárt levegőrendszerű, energiatakarékos, folyamatos, 100%-ban elektromos függőleges pörkölési rendszer.

Csomagolás kategóriában szintén Franciaország lett a nyertes a Natur’Avenir Organikus UHT sterilizált félzsíros tehéntejével, mely 100%-ban újrahasznosított és újrahasznosítható palackban, fóliazár nélkül került csomagolásra

A startupok között is francia győzelmet ünnepelhetünk, a BUBBLE iT! by Bubble It Drinks kapta a trófeát szénsavas italokhoz készített porított ízesítő keverékével. A műanyagfelhasználás csökkentése érdekében a keverékek ideálisak üvegben való hígításhoz, saját márkás palackban.

A boldog nyertesek az átvett elismerésekkel, díjakkal

Szén-dioxidból prémium fehérje

A kaliforniai székhelyű NovoNutrients startup azt állítja, hogy megvan az új csodafegyvere a húshelyettesítők világában, ugyanis sikerült szén-dioxidból fehérjéket előállítania. Ráadásul ennek minősége, bizonyos paraméterek tekintetében „gyakorlatilag megegyezik a marhahús minőségével”.

A „marhahúsmentes tehénminőségű fehérje” csábító kilátása, egyfajta Szent Grálja az élelmiszer-termelésnek, mivel egyszerre több éghajlati és élelmiszer-termelési problémát is megválaszol: állati jólét, a haszonállatok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, a vízkészletek megőrzése, szén-dioxid felhasználása a gyártási folyamat során.

Felülmúlja a növényi alapú fehérjéket

A Medallion Labs által végzett független tesztek (tesztadatok) alapján a NovoNutrients fehérjealapú összetevője felülmúlta a hagyományos növényi alapú fehérje-összetevők, például a szója- és borsófehérje-koncentrátumok, valamint a húspótlókban használt izolátumok publikált eredményeit. De hab a tortán, felülmúlta az új összetevőket, például a gombából származó fehérjét is!

A fehérjeemészthetőség korrigált aminosav értékelésében (PDCAAS) hároméves és idősebb gyermekeknél a NovoNutrients fehérje 1,14 pontot ért el – a marhahúséval megegyezően –, míg a növényi eredetű fehérje 0,75 alatti, a szójatermékek kivételével (0,93/0,98). ). A PDCAAS az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet által kifejlesztett mérőszám – amely az ENSZ-től függ – az élelmiszerben található aminosavak mennyiségének meghatározására, amelyet a szervezet az emésztőrendszerben felszív.

A NovoNutrients közleményében rámutat, hogy technológiája „több száz millió tonna kiváló minőségű fehérjét képes előállítani az elkövetkező években”, miközben hasonló mennyiségű szén-dioxidot használ el!

További előnye, hogy a hagyományos fehérjetermeléshez szükséges víznek és földnek csak kis töredékét igényli, miközben semleges ízű, hipoallergén és eltartható.

Az első CO2-alapú húspótló

A NovoNutrients az iparból származó szén-dioxidot és hidrogént tartalmazó bőséges és olcsó kibocsátásokat használja fő inputként. Számos fehérje-összetevőt és haltenyésztési takarmányhoz, valamint emberi táplálkozáshoz használt terméket nyer belőle, beleértve a nagy értékű étrend-kiegészítőket, például a karotinoidokat.

A közelmúltban a NovoNutrients együttműködései között szerepelt egy amerikai olaj- és földgáztermelő, valamint egy japán iparos; sok együttműködés bizonyította projektje megvalósíthatóságát. A NovoNutrients jelenleg a világ minden tájáról együttműködő partnerekkel dolgozik azon, hogy előmozdítsa a szén-dioxid-leválasztás alkalmazását, és több ilyen új fehérjét állítson elő, mind az akvakultúra, mind az emberek számára.

– A marhahús minőségű fehérje biztosítása a tehén nélkül – miközben CO2-t fogyaszt – óriási előrelépést jelent a világ robbanásszerűen növekvő középosztályának táplálásában – mondta David Tze, a NovoNutrients vezérigazgatója. //

Ez a cikk Trade magazin 2022.12-01. számában olvasható

Kapcsolódó cikkeink