SIAL Innováció-díj nyertesek
A hivatalos, 2022-es SIAL Innovation díjátadó ünnepségen kiderült, hogy mely termékek nyerték el az arany, ezüst és bronz, illetve különdíjakat.
Idén a hús- és tenger gyümölcsei helyettesítő alternatívák, a praktikus otthoni elkészítési módszerek, a környezettudatos csomagolás, a környezetvédelmi innovációk és a minél kisebb mértékű feldolgozottság került a szakértő zsűri döntéseinek fókuszába. Ebben az évben 16 újdonságot díjaztak a fenti szempontok szerint, ahol az abszolút győztes ismét Franciaország volt. De nézzük a részleteket!
A három dobogóson kívül több termék is különdíjban részesült
Kategóriadíjazottak
Szén-dioxidból prémium fehérje
A kaliforniai székhelyű NovoNutrients startup azt állítja, hogy megvan az új csodafegyvere a húshelyettesítők világában, ugyanis sikerült szén-dioxidból fehérjéket előállítania. Ráadásul ennek minősége, bizonyos paraméterek tekintetében „gyakorlatilag megegyezik a marhahús minőségével”.
A „marhahúsmentes tehénminőségű fehérje” csábító kilátása, egyfajta Szent Grálja az élelmiszer-termelésnek, mivel egyszerre több éghajlati és élelmiszer-termelési problémát is megválaszol: állati jólét, a haszonállatok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, a vízkészletek megőrzése, szén-dioxid felhasználása a gyártási folyamat során.
Felülmúlja a növényi alapú fehérjéket
A Medallion Labs által végzett független tesztek (tesztadatok) alapján a NovoNutrients fehérjealapú összetevője felülmúlta a hagyományos növényi alapú fehérje-összetevők, például a szója- és borsófehérje-koncentrátumok, valamint a húspótlókban használt izolátumok publikált eredményeit. De hab a tortán, felülmúlta az új összetevőket, például a gombából származó fehérjét is!
A fehérjeemészthetőség korrigált aminosav értékelésében (PDCAAS) hároméves és idősebb gyermekeknél a NovoNutrients fehérje 1,14 pontot ért el – a marhahúséval megegyezően –, míg a növényi eredetű fehérje 0,75 alatti, a szójatermékek kivételével (0,93/0,98). ). A PDCAAS az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet által kifejlesztett mérőszám – amely az ENSZ-től függ – az élelmiszerben található aminosavak mennyiségének meghatározására, amelyet a szervezet az emésztőrendszerben felszív.
A NovoNutrients közleményében rámutat, hogy technológiája „több száz millió tonna kiváló minőségű fehérjét képes előállítani az elkövetkező években”, miközben hasonló mennyiségű szén-dioxidot használ el!
További előnye, hogy a hagyományos fehérjetermeléshez szükséges víznek és földnek csak kis töredékét igényli, miközben semleges ízű, hipoallergén és eltartható.
Az első CO2-alapú húspótló
A NovoNutrients az iparból származó szén-dioxidot és hidrogént tartalmazó bőséges és olcsó kibocsátásokat használja fő inputként. Számos fehérje-összetevőt és haltenyésztési takarmányhoz, valamint emberi táplálkozáshoz használt terméket nyer belőle, beleértve a nagy értékű étrend-kiegészítőket, például a karotinoidokat.
A közelmúltban a NovoNutrients együttműködései között szerepelt egy amerikai olaj- és földgáztermelő, valamint egy japán iparos; sok együttműködés bizonyította projektje megvalósíthatóságát. A NovoNutrients jelenleg a világ minden tájáról együttműködő partnerekkel dolgozik azon, hogy előmozdítsa a szén-dioxid-leválasztás alkalmazását, és több ilyen új fehérjét állítson elő, mind az akvakultúra, mind az emberek számára.
– A marhahús minőségű fehérje biztosítása a tehén nélkül – miközben CO2-t fogyaszt – óriási előrelépést jelent a világ robbanásszerűen növekvő középosztályának táplálásában – mondta David Tze, a NovoNutrients vezérigazgatója. //
Ez a cikk Trade magazin 2022.12-01. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
Magyar termékeket is beválogattak a leginnovatívabbak közé a SIAL Párizson
Hazai halból készült, extra proteintartalmú halchips, sárgabarackmaglisztből készült csokoládé, gyömbérrel…
Tovább olvasom >Vigyázó szemetek Párizsra vessétek
Ha ősz, akkor SIAL és Párizs. Ha Párizs, akkor pedig az…
Tovább olvasom >Magyar kiállítók a párizsi SIAL-on
Idén októberben, négy év után újra megtartották a párizsi SIAL…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >A Lidl kiadta 3. fenntarthatósági jelentését
Megjelent a Lidl Magyarország 2022/2023-as üzleti évekre vonatkozó fenntarthatósági jelentése.…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >