Magazin: Saját márkás fejlesztési trendek

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2020. 10. 08. 07:16

A világjárvány hosszú távú hatást gyakorol a private label piacra. A megélhetési kilátások romlása, az e-kereskedelem növekvő népszerűsége, az egészségtudatosság és a fenntarthatóság sokakat a PL felé fordít.

Szerző: Kátai Ildikó

Az ESM (European Supermarket Magazine) folyamatosan foglalkozik a saját márkás termékekkel. A COVID-19 hatásait Koen de Jong, az IPLC (International Private Label Consult) managing partnere elemezte.

Diszkontok erősödése

A pánikvásárlások és betárazások idején a napicikk-kereskedők a polcok feltöltésére, a készletek biztosítására és az egyre szigorodó szabályok betartására koncentráltak. A hatékonyság érdekében lerövidítették a beszerzési, ki- és belistázási folyamatokat, visszavágták a lassabban forgó és a nem létfontosságú választékot. A termelési és szállítási gondokkal küzdő márkás termékek helyét az egyszerűbb ellátásilánc-hátterű privát címkés cikkekkel töltötték fel. Mindezzel hozzájárultak a sajátmárka-penetráció és ismertség növekedéséhez.

Koen de Jong szerint az alapélelmiszerek – rizs, tészta, konzervek – esetében a fogyasztók ezután már szívesebben választják a pénztárcabarát saját márkás változatokat. A gazdasági megfontolások miatt a boltválasztásban pedig a diszkontok további erősödése várható, amelyek jól szervezett logisztikájukkal szinte mindig tele polcokkal várják a vásárlókat.

European Private Label Awards 2021

Online vásárlások

A karanténrendelkezések tovább erősítették az online szerepét, sokan kipróbálták és megszerették, ezért alkalmazni fogják a visszarendeződés után is. A márkák ezen a területen elaludtak, a kereskedőkre hagyták az online megjelenítést, vagy nem fizettek a jó pozíciókért, így a kereskedelem saját márkákkal töltötte fel a webshopokat, azok elnevezésére, leírására és fotójára sajátjaként odafigyelve. Ez a trend is a Private Label malmára hajtja a vizet.

Szupermarketesedés

Az élelmiszer-kereskedelemben a diszkontláncok előretörése, vagyis a diszkontosodás, a szuper- és hipermarketekben az olcsó, belépőáras szortiment kialakítása évek óta tart. Újabb, de már a koronavírus előtt elkezdődött trend a diszkontok „szupermarketesedése”. Nem feltétlenül választékbővítéssel, hanem minőségi ugrással a vásárlói élmény területén. Ennek a folyamatnak a részeként a diszkontok országonként változó kategóriák esetén lemondanak a központi választékról, és helyi saját márkás gyártóval dolgoznak, így is bizonyítják, hogy elkötelezettek a helyi közösségek felé. Sok lokális termelő így nagyobb piachoz, sőt exportlehetőséghez jut.

Stratégiai üzenetek

A kereskedők saját márkáikkal üzennek vásárlóiknak, ezért egyre több új, egészséges, hozzáadott értékű és allergénmentes privátcímkés termék kerül a polcokra, igazodva a globális egészségtrendekhez. A fenntarthatósági elvárásoknak is jól meg tudnak felelni a private label cikkekkel, hiszen a csomagolásfejlesztés, szállítás a saját kezükben van, így a káros anyag, plasztik, hulladék stb. csökkentését hatékonyan meg tudják valósítani.

Versenyben a saját márka

Az ESM immár negyedik éve hirdeti meg a kiválóság és innováció jegyében az európai PL-versenyt. Idén október 30-ig lehet nevezni, kereskedőknek és gyártóknak egyaránt az European Private Label Awardsra az ESM honlapján.
A zsűrizésre novemberben kerül sor.

plma

New Product Expo a World of Private Label kiállításon: a legújabb innovációk egy helyen áttekinthetők

2019-ben a 44 döntős 13 országból – német, olasz, spanyol, francia, dán, török, ír, holland, belga, svéd, norvég, brit és portugál – érkezett. A győztes kereskedők – REWE Group, Lidl, Conad, Dunnes Stores, SPAR, Coop Trading, Migros Ticaret, Salling Group – közül többen dupláztak.

– A saját márka már igazi benchmark-setter (referenciaérték-beállító) szerepet tölt be az európai kereskedelemben. Az European Private
Label Awards győztesei ékes bizonyítékai, hogy a PL-iparág az innovációban is élen jár – állapította meg Stephen Wynne-Jones, az ESM főszerkesztője. //

Aldi Logo

Bernd Haider Aldi

Bernhard Haider
országos ügyvezető
igazgató
Aldi Magyarország

„Az ALDI sikerének és üzleti stratégiájának egyik legfontosabb alappillére a magas minőségű, lehető legjobb ár-érték arányban kapható saját márkás termékek forgalmazása. Jelenlegi kínálatunk mintegy négyötödét adják exkluzív saját márkás árucikkeink, amelyek valamennyi árukategóriában megtalálhatók, szortimentünket pedig a vásárlók által kedvelt és keresett ikonmárkák teszik teljessé. Mintegy félszáz saját márkánk – például a Milfina tejtermékek, a Húsmester hústermékei, a Tandil tisztítószerek vagy az ételintoleranciával élők számára több mint 100 terméket kínáló Enjoy Free! – megbízható minőséget és pénztárcabarát megoldást jelentenek vásárlóinknak. Közkedvelt a 100%-ban magyarországi tejtermékeket kínáló Kokárdás saját márkánk, de nagyon népszerűek az Azon melegében látványpékségünk pékárui is. Marketingkommunikációnkban az idei évben számos kiemelt saját márka kapott még erősebb kommunikációs támogatást, ezzel is erősítve a fogyasztókban a bizalmat, hogy az ALDI saját márkás termékei mindig jó döntést jelentenek.//

 

 

Spar logo

Maczelka Márk - SPAR

Maczelka Márk
kommunikációs vezető
SPAR Magyarország

„Vállalatunk 1997-ben kezdte el a saját márkás – Private Label (PL) – termékei bevezetését, a választék azóta is folyamatosan gyarapszik. Ma közel 3000 PL-termék szerepel a kínálatunkban: 1858 élelmiszeráru, 208 vegyi és kozmetikai termék, 906 egyéb non food-termék, összesen 2972 árucikk.

A saját márka egyik legfontosabb feladata a többi terméktől történő megkülönböztetés és a vevői márkahűség erősítése. Mindig magas és megbízható minőség kell hogy jellemezze, hogy fenntartsa a vásárlók bizalmát. Ezek az árucikkek többnyire az áruházláncunk nevét viselik magukon, vagy kizárólag nálunk kapható termékekről van szó, így a róluk kialakuló fogyasztói kép szorosan összefügg az üzlethálózatunk imázsával. Emiatt mind a beltartalomra, mind a külsőre fokozottan figyelünk.

A folyamatos fejlődés nemcsak a kínálat bővítését, de az összetétel fejlesztését is jelenti: cégünk törekszik az innovatív megoldásokra. A magyar fogyasztók tudatosabb táplálkozásához olyan saját márkás termékcsaládokkal járulunk hozzá, mint a SPAR free from, a SPAR Vital, a SPAR Veggie és a SPAR Natur*pur biotermékek.//

 

Lidl logo

Tőzsér Judit - Lidl

Tőzsér Judit
vállalati kommunikációs
vezető
Lidl

„A Lidl Magyarország ma már közel 160 saját márkát kínál a hazai áruházakban, minden forgalmazott kategóriában van ilyen termékünk, ár-érték arányuk tükrözi a Lidl alapvető filozófiáját: minőség, frissesség, ár, egészség.

A tej- és tejtermékcsaládban a Pilos, a húskészítmények esetében a Dulano és a Pikok Pure, a friss húsoknál a Húsfarm, a barkácstermékek körében a Parkside, míg a kozmetikai árucikkek esetében a Cien márkák népszerűek és kedveltek a vásárlók körében. A magyar tradíciók megőrzéséért a Lidl létrehozta a Hazánk Kincsei saját márkát, ezzel is hozzájárulva a fenntartható gazdálkodás és a felelősségteljes termékválaszték kialakításához.

A Lidl Magyarország által a hazai beszállítók több európai országba is szállítanak magyar terméket a Lidl saját márkaként Freshona fagyasztott zöldségek, Pilos tej, tejföl, joghurt kerül a környező országokba. A Túró Rudi és az Alesto gyümölcsszelet 10, a VitaDor napraforgó-étolaj 7 ország piacára jut el a Lidlön keresztül.

A »Lidl a magyar beszállítókért« program keretében tíz alkalommal rendeztek Beszállítói Akadémiát, ahol a hazai termelők pontos piaci képet kaphattak és közvetlenül egyeztethettek a Lidl munkatársaival. 2020-ban elindul a Lidl Akadémia Plusz nevű képzési program, hogy a lehetséges partnerek sikerrel bekerülhessenek a Lidl beszállítói rendszerébe.//

 

 

rossmann logo

Kadlok Nelli Rossmann

Kadlok Nelli
PR- és ügyfélszolgálati
vezető
Rossmann Magyarország

„A Rossmann célja, hogy mindig a kornak és az igényeknek megfelelő választékot tartsa, valamint minden korosztály számára a legkedvezőbb ajánlatot a legjobb minőségben biztosítsa. A saját márka egyértelműen jelentőssé válik gazdasági megtorpanások esetén, most is ezt tapasztaljuk. A részarány idén 20% körül mozog, ami átlagosan 2000 terméket jelent, de szezontól függően változhat és bizonyos üzleteinkben az extra szortimentek miatt ennél is magasabb.

Minden kategóriában fontos a saját márka jelenléte, a baba, vagyis a Baby­dream, illetve a személyes ápolás, az Isana évek óta húzó kategóriák, de egyre népszerűbbek az Alterra natúr kozmetikai termékek, illetve a vásárlói igények nyomán folyamatosan bővítjük Enerbio bioélelmiszer-kínálatunkat. A dekorkozmetika is nagy hangsúlyt kap, az idei évben az új márkánk a Rival Loves Me.

A COVID-helyzetben a szappan kategória, de a teljes évet figyelembe véve a Babydream és az Isana márkák fejlődtek a legdinamikusabban. A hangsúly a fenntarthatóságon van minden kategóriában. A termékeink 80%-a rendelkezik valamilyen megkülönböztető jelöléssel, pl. vegan, cruelty-free, mikroplastic, öko, bio, laktóz-, gluténmentes stb.

Fontos, hogy ezeket a termékeket is folyamatosan promóciózzuk, illetve a fiatalabb célközönségünk számára megjelentessük a social media felületeken is. Influenszer kampányok során is a saját márkás termékek kerülnek előtérbe, például Lilunál, Viszkok Fruzsinál vagy Stahl Juditnál.//

metro logo

Tatár Csilla Metro

Tatár Csilla
sajátmárka-vezető
METRO

„A METRO saját márkás termékei vásárlóink vállalkozásának sikerét támogatják, és már a forgalom több mint 20%-át teszik ki. Az áruházakban és a kiszállítási üzletágunkban több mint 3000 saját márkás terméket forgalmazunk, amelyek elsősorban a vendéglátó és kiskereskedő szektor speciális igényeihez igazítottak.

A cikkelemszám nyilvánvaló bővülése, a célcsoportok még egyértelműbb szegmentációja, illetve az ún. zászlóshajó- és stratégiai márkák megerősítése hozta meg sajátmárka-stratégiánk sikerességét. Az aro alapvető élelmiszerekre fókuszáló, elsőáras brand, amely 20 éve kiemelkedően teljesít. A mainstream és felső-középkategóriás szegmens kiszolgálását a METRO Chef, METRO Professional, Rioba, Fine life, Tarrington House, illetve a Sigma biztosítja. Prémium árukínálatban pedig a METRO Premium garantálja a fine dining alapanyagokat.

Kiemelten fontos a mélyhűtött terület és a gasztro konyha kínálata. Az ultra friss területeken ott jelenik meg a saját márka, ahol egyedi vagy plusz funkciót kap a termék, pl. a konyhakész zöldségek esetében.

A fejlesztés nem kategóriákban, megoldásokban gondolkodik: egészségtudatos táplálkozás, konyhakész és kényelmi megoldások, országspecifikus termékek. Sikersztori a több ország polcára felkerült Tokaji saját márkás borválaszték.

A METRO fenntartható beszerzési irányelveivel Földünk épségének megőrzésére törekszik, és ebben együttműködik beszállító partnereivel.//

 

Yann Oudeard Auchan

Yann Oudeard
termékigazgató
Auchan Retail
Magyarország

„Az Auchan a saját márkás termékekkel tud a legrugalmasabban reagálni a változó vevői igényekre. A fejlesztés közös munka vásárlóinkkal és beszállítói partnereinkkel, a fogyasztói elvárástól a vásárlói visszajelzésekig.

Árukínálatunkban közel 2000 hazai fejlesztésű saját márkás termék található, ennek 76%-a élelmiszer. Saját márkás stratégiai célunk, hogy termékeink sokféle fogyasztói elvárásnak feleljenek meg. Az is találja meg nálunk, amit keres, akinek a legkedvezőbb ár-érték arány számít, és az is, aki valamilyen exkluzív termékre vágyik. Ennek alapján kategóriákba soroltuk a saját márkás termékeinket, de a könnyebb eligazodást a látványos áruházi kihelyezés is segíti.

Stratégiánk másik alappillére, hogy minőségi, saját márkás magyar termékeket kínáljunk, ezáltal biztosítva a helyi termelőknek és gazdáknak a stabil megélhetést. Ezt valósítja meg többek között a »Gazdától az asztalig« programunk az élelmiszerek előállításának a teljes értékláncon át történő szigorú nyomon követésével.

Termékfejlesztéseinkhez a kölcsönös előnyök alapján választunk gyártópartnert. A szigorú minőségügyi szempontjainknak való megfelelésért partnereink szabad kapacitásuk függvényében vehetnek részt a saját márkás portfóliónk kialakításában.//

‘Auchan can react to changing consumers needs the fastest with its private label products. There are nearly 2,000 PL products in our assortment, 76 percent of which are groceries. It is central to our strategy to offer high-quality, Hungarian-made PL products – by this giving local farmers the chance to have a steady income. For PL innovation work we select manufacturer partners based on mutual benefits; they must meet strict quality standards.’ //

 

Tesco logo

Varga Eszter Tesco

Varga Eszter
külső kommunikációs menedzser
Tesco

„Az első saját márkás termékek 1998 környékén jelentek meg a hazai Tesco polcain. A Tesco Gazdaságos választék elsősorban igen kedvező ára miatt vált népszerűvé és ismertté. Mára a termékskála teljesen lecserélődött, változatosabb, igényesebb lett. A Value márka megszűnt, most 3 sávban – jó, jobb, legjobb – változatos PL-portfólió érhető el az áruházakban: Exclusively at Tesco, Tesco Brand, Finest. A Finest termékeket érdemes kiemelni, mert valódi különlegességnek számítanak kategóriájukban. A Finest szaloncukor igazi magyar sikertörténet, amelyet a Tesco a Szamos Marcipán Kft.-vel közösen fejlesztett ki, és idén már Szlovákiában és Csehországban is kapható lesz.

A Tesco saját termékfejlesztési csapata, minőségbiztosítással foglalkozó kollégáink, valamint a beszerzési csapat mind azon dolgoznak, hogy megbízható, jó minőségű és a lehető legjobb ár-érték aránnyal rendelkező PL-szortimentet biztosítsanak vásárlóink számára a fenntarthatóság jegyében.

Az alapvető élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, és aki kipróbálta, az visszatérő vásárló lesz. A kiegyensúlyozott táplálkozást segítő termékek különösen nagy népszerűségnek örvendenek.//

 

 

dm logo

Reményei Rita dm

Reményi Rita
szortimentmenedzser
dm Magyarország

„A dm saját márkás termékcsaládjait kiváló árérték-arány jellemzi, 1996-ban indult idehaza az értékesítés, és azóta folyamatosan bővül a szortiment. Jelenleg 3600 az állandó szortimenten lévő dm márkás termékek száma. Szinte minden kategóriában kiemelkedően magas a dm márka jelentősége, egyes kategóriákban több saját márkát is tartunk, ilyenek a férfiak szóló Balea Men és SEINZ. termékek, a dekorkozmetikumoknál három márkát kínálunk: s.he stylezone, trend IT UP, alverde.

Elmondható, hogy a világjárvány hatására teljesen átalakult a piac, átlag feletti fejlődést produkáltak a vegyi áruk, tisztálkodási szerek és élelmiszerek, a saját márkás termékek népszerűsége töretlen.

A saját márkás szortiment bővítése a német központ hatáskörébe tartozik, termékeink fejlesztésénél kiemelt szerepe van a fenntarthatósági szempontoknak. A környezettudatosság a vásárlók számára leginkább a választékon keresztül érzékelhető: bio, környezetbarát és natúr termékek széles választékát kínáljuk a dm márkás szegmensben is.

A saját márkás termékekkel kapcsolatban a dm magazinjában és az online shopban is segítjük a vásárlókat a tájékozódásban, active beauty törzsvásárlói programunkban is folyamatosan kínálunk pontpromóciókat a termékekre.//

Kapcsolódó cikkeink