Római palotában Európa legnagyobb Apple boltja

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2021. 06. 01. 10:01

Az Apple Via del Corso a legnagyobb Apple Store Európában, és a történelmi Palazzo Marignolit foglalja el, a Piazza Colonna közelében, Róma központjában.

A Fosters + Partners állította helyre és alakította át a római palotát, feltárták a történelmi jellemzőket és megnyitották a központi udvart, így biztosítva az Apple Store különleges elhelyezkedését.

 

Történelmi örökség

A 16. században a jelenlegi Apple Via del Corso épülete helyén templom és kolostor volt. A jelenlegi Palazzo Marignoli épületet 1873 és 1878 között építették, és Filippo Marignoli márki lakta. Itt kapott helyet a Caffè Aragno is, amely a művészek híres találkozóhelye volt. A Foster + Partners a történelmi jelentőséget azzal kívánja kiemelni, hogy bemutatja az épület nagyszerűségét a helyreállított látványosságokon keresztül.

Évszázadok művészete

Az L alakú épület egy nagy udvar köré szerveződik, amelyet megnyitottak a nagyközönség számára.  Ide lépnek be a vásárlók. Az udvarra kámforfákat helyeztek el, követve a 16. századi kolostor leírásait.

Afro Basaldella olasz művész művei az épület művészeti kávézójának napjait idézik. Olasz életjeleneteket ábrázolnak absztrakt módon.  A képeket gondosan helyreállították és a falakra helyezték.

Fabio Cipolla és Ettore Ballerini 1900-as évek elején készült nagy mennyezeti festményeit szintén helyreállították és beépítették a mennyezet burkolatai közötti márvány keretekbe.

Különleges eladóterek

Az első emeleten egy hosszú folyosó köti össze a Fórumteret a Genius bárral és három kiskereskedelmi területtel. A fórum stílusú terem, ami korábban a Palazzo díszterme volt, ezentúl közösségi eseményeknek ad otthont.

A Genius bárban a restaurátorok helyreállították a kézzel festett, geometrikus mintázatú mennyezetet is.

Az eladóterekben fából készült asztalok és bútorzat kerültek, bőrbevonatú ülőalkalmatosságokkal, hogy a sok rideg felület közé melegséget hozzanak.

A római Apple Via del Corso egyike azon számos történelmi épületnek, amelyekben a technológiai vállalat áruházakat nyitott, beleértve az angol Foster + Partner által tervezett párizsi Champs-Élysées üzletet (2018) és az átalakított washingtoni könyvtárat (2019) is. Az épületek, területek adaptív újrahasználatának ékes példái, amelyek az eredetitől teljesen eltérő céllal keltenek életre történelmi vagy elhagyott ingatlanokat.

Kapcsolódó cikkeink