REWE: a meleg időjárás hatással lesz a zöldség-gyümölcskínálatra 2023-ban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 03. 20. 09:08

Markus Bobenhausen, a REWE Csoport vezető beszerzési igazgatója szerint 2023-ban a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok befolyásolni fogják a zöldség- és gyümölcsbeszerzést.

Bobenhausen hozzátette, hogy a saláta, a bogyós gyümölcsök, a paprika és a paradicsom jelenleg a mediterrán régióban érintett és ez a néhány friss példa a tavasz folyamán még több fajtával fog kiegészülni, ugyanis a németországi időjárás is negatívan befolyásolja egyes zöldségfélék, például a hagyma minőségét.

Mandarinszüret

Példaként említi a 2022-es mandarinszüretet, melynek kapcsán elmondta, hogy a spanyolországi meleg ősz miatt a gyümölcsök bolti tárolhatósága instabil volt. A gyümölcs piacra kerülésekor pedig még Németországban is túl meleg volt.

„Emiatt a mennyiségek egy olyan piacon jelentek meg, amely még nem állt készen a vásárlásukra” – tette hozzá.

„Az ellátási lánc minden résztvevője és a piacok számára is kihívást jelentett annak megoldása, hogy a termékeket optimális időben és minőségben kínálhassuk a vásárlóinknak.”

Logisztikai és energiaköltségek

Bobenhausen úgy véli, hogy a logisztika kulcsfontosságú tényező lesz a probléma megoldásában. Ő lehetőséget  lát szükség esetén a teherautók menetidejének két sofőr alkalmazásával való lerövidítésében. Figyelmeztetett azonban arra, hogy egyre nagyobb kihívást jelent a szállítási folyamat irányítása.

Bobenhausen az üvegházi alternatívák kapcsán felhívta a figyelmet az energiaköltségekre:

„Ott van az energiaköltségek problémája, amelyek magas villamosáram- és gázár formájában elképesztő mértékben emelik az üvegházak termelési költségeit” – magyarázta.

„A termékek emiatt túl drágává válnak és látjuk, hogy egyes fogyasztók ezeket az árakat már nem fogadják el. Ezért inkább olyan alternatív termőterületeket keresünk, amelyek e termékek előállításához megfelelő természetes feltételekkel rendelkeznek, így jó minőségben tudjuk ellátni a piacokat.”

ESM

Kapcsolódó cikkeink