Részeredmények
Olvasóink számára Zerényi Károly, az MVI képviselő-testületi tagja készített előzetes statisztikai adatösszefoglalót a szakmában történt változásokról.
A KSH által eddig közzétett adatok alapján 2020-ban a vendéglátóhelyi bruttó forgalom éves szinten összességében (kereskedelmi és munkahelyi együtt) 27%-kal, változatlan áron 31%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A kereskedelmi vendéglátás ehhez – a 90%-os részarány miatt – nagyon hasonló eredményt produkált: folyó áron 28%-kal, változatlan áron 32%-kal csökkent a forgalom. A munkahelyi vendéglátásban ez –21, illetve –27%-ot jelentett. Ugyanakkor ágazaton belül és területileg is nagy különbségek lehetnek. A 2020-as becsült bruttó forgalom összességében 1000-1100 milliárd Ft, ami az a 2017-es szintre való visszaesést jelenti.
A 2019-es vállalkozás-demográfiai adatokból kiderül, hogy 2019-ben a vendéglátás ágazatban 26 ezer vállalkozás működött. Ebből az önálló vállalkozók száma 12 ezer, a társas vállalkozások száma pedig közel 14 ezer volt. Az ágazatban évente nagyjából. 2500-3000 új vállalkozás jelenik meg, és hozzávetőlegesen ugyanannyi meg is szűnik. A működésüket átmenetileg szüneteltető vállalkozásokról nincs adat.
A vendéglátóüzletek száma 2020. június 30-i állapot szerint 50 832 volt, amely az egy évvel korábbihoz képest 627 üzlettel kevesebbet jelent. Következésképpen a járvány első hullámát követően az üzletek döntő többsége még működött. A második hullám hatását a december 31-i adatok mutathatják majd meg – ezek egyelőre még nem jelentek meg. Érdemes tudni, hogy a vendéglátóüzletek körülbelül egyharmadát üzemeltetik önálló vállalkozók.
A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén foglalkoztatottak száma 2019-ben 190 ezer fő volt, 2020 II. negyedévében 155 ezer fő, a III.-ban 176 ezer fő volt. Alkalmazásban állók száma 2019 szeptemberében 117 ezer fő, egy évvel később 102 ezer fő volt, amely novemberre 98 ezer főre csökkent. //
Kapcsolódó cikkeink
KSH: az élelmiszeripar értékesítési árai 6,2 százalékkal emelkedtek
2025 márciusában az ipari termelői árak átlagosan 7,3 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >KSH: márciusban a vendégek száma 1,1, a vendégéjszakáké 5,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól
2025 márciusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,1…
Tovább olvasom >Még egyszer a felszolgálási díjról
Az MVI aktualizálta tájékoztató anyagát a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Északra költözik a nyár: ugrásszerűen nő a skandináv turizmus
A nyári hőség és a klímaváltozás hatására egyre több európai…
Tovább olvasom >Catering a köbön – A nap videója
Szakácsok és pincérek csapata készít és szolgál fel naponta háromszor…
Tovább olvasom >