Nagyszerű sörárpa termésre számíthatnak a németek

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 05. 22. 11:03

Amilyen rossznak látszik a repce, olyan pozitívak a kilátások a sörárpa esetén Németországban – írja az agrarszektor.hu. A 28 százalékos területnövekedés javuló hozamokkal párosulhat idén, így összességében 30 százalékkal várnak több sörárpát a raktárakba. Az őszi árpa kevésbé sikeres.

A Raiffeisen Bank májusi becslései szerint a tavaszi árpa vetésterülete 97 ezer hektárral bővült idén Németországban, ami javuló hozamok (5,5 t/ha) mellett 30 százalékos terméstöbbletben mutatkozhat meg aratáskor. Az össztermés így a tavalyi 1,83 millió tonnáról 2,39 millió tonnára ugorhat. Ezzel szemben az őszi árpa össztermése 3,8 százalékkal 8,7 millió tonnára zsugorodhat, így mindent egybevetve bő 11 millió tonna árpával számolhat a német gazdaság. Az őszi árpa átlaghozama 7,2 t/ha-ra tehető, ami 2 százalékos elmaradást jelent a tavalyi évhez képest.

Enyhe, 2 százalékos terméscsökkenésre számítanak a búzától is, de nem a kedvezőtlen időjárás miatt, hiszen átlaghozama 7,8 t/ha-ra emelkedhet a tavalyi 7,6-ról. Ebben az esetben a területcsökkenés a termelés visszaesésének oka, de így is 24 millió tonna lehet a végeredmény. A rozs termése is kitűnőnek ígérkezik, hektáronként 5,6 tonnát várnak a németek, így 3 millió tonna össztermés kerülhet a raktárakba. Igazán rossz hírek csak a repce esetében érkeztek. Ez a kultúra a németeknél extrém gyengének számító 3,2 tonnás átlaghozamot tudja majd produkálni. Mivel a termőterülete is csökkent 3,5 százalékkal, ezért összességben legfeljebb 4,3 millió tonnát várnak tőle az elemzők. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink