Rekordot döntött a magyar turizmus Horvátországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 12. 10:47

A délszláv háború utáni 20 év rekordját megdöntve több mint 2,4 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyar vendégek az idén Horvátországban – tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője csütörtökön az MTI-t.

Marin Skenderovic elmondta: az idei év első 9 hónapjában közel 439 ezer magyar turista kereste fel Horvátországot, 17,1 százalékkal több mint tavaly ugyanebben az időszakban. Összesen csaknem 2,440 millió magyar vendégéjszakát regisztráltak, ami 16,4 százalékkal haladja meg a korábbi év első 9 hónapját.

Hozzátette, hogy a horvátországi turizmus 20 éve alatt még soha ennyi időt nem töltöttek a magyar látogatók az adriai államban, ahol eddig 2005 volt a magyarok rekordéve 2,405 millió vendégéjszakával.

A magyar turisták létszáma is megközelítette már a 2005-ös csúcsot, az akkori 453 ezer vendéggel szemben idén eddig 439 ezer magyar kereste fel Horvátországot. Ez utóbbi adat 17,1 százalékkal magasabb a múlt évi hasonló időszaknál, de a vendégszám és a vendégéjszaka mutatója alapján a legnagyobb növekedést idén a magyar adatok jelezték Horvátország tíz legfontosabb küldő állama közül.

horvato

Csak szeptemberben – a tavalyihoz képest – 11,7 százalékkal 34,2 ezerre nőtt a magyar turisták száma, 11,9 százalékkal pedig 201,3 ezerre a vendégéjszakák száma. A növekedési ütem ekkor is meghaladta az összes külföldi vendég 11,1 százalékos létszámnövekedését, illetve a vendégéjszakáik 10,6 százalékos bővülését.

Marin Skenderovic hozzátette: a magyar vendégek egész éven át tartó növekedési mutatói szeptemberben is átlagon felüli bővülést jeleztek. Ez azt mutatja, hogy a turizmus számára nem okozott gondot az illegális migráció miatt szeptember közepétől a határokon kialakult helyzet, hiszen az utasforgalom továbbra is zökkenőmentes maradt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink