Rekord gabonatermésre számítanak az oroszok

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 10. 08. 11:01

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint, Oroszországban idén mintegy 130 millió tonnás, rekord gabonatermés várható – írja az origo.hu.

Az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin az agráripari komplexum és feldolgozóipar alkalmazottjainak napja alkalmából értékelte az ország gabonatermését. Mint üzenetében írta: a példátlan eredményt a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére sikerült elérni, amivel Oroszország megerősítette vezető gabonahatalmi és búzaexportőri státuszát a világban.

A mezőgazdaság állami ösztönzésének köszönhetően pozitív dinamika mutatkozik a sertés- és baromfihús-termelésében, valamint az olajosnövény-, a cukorrépa-, a zöldség- és gyümölcstermesztésben.

Oroszországban tavaly 120,67 millió tonna gabonát takarítottak be az egy évvel korábbi 104,8 millió tonna után. Előzőleg a legtöbb gabona, 108,1 millió tonna, 2008-ban került a silókba.

A szovjet időkben volt egy év, 1978, amikor a betakarított gabonamennyiség 127,8 millió tonna volt a jelenlegi orosz területről. A tavalyi búzatermés rekordszintű, 73,29 millió tonna volt, az orosz agrártárcának a héten közzétett előrejelzése szerint a betakarítandó mennyiség idén eléri a 81,4 millió tonnát.

Az orosz kormány a gabonatermés növelése céljából egyebek között bővíti a vetésterületet; a tavalyi 80 millió hektárról idén 90 millióra növelte. (origo, MTI)

Kapcsolódó cikkeink