Raskó György: ezer forinttal olcsóbb lesz a trappista, ha megszűnik a tej ársapkája
Ha kivezetik a tej ársapkáját, azonnal sokkal olcsóbb volna egy sor tejtermék, köztük a trappista is.
„Ha eltörölnék az ársapkát, 3 hét után elkezdenének csökkenni az árak, sokkal egészségesebb verseny alakulna ki – mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL Reggeli műsorában”
A szakértő az ársapkás 2,8 százalékos tej példáján vezette le az árak alakulását.
„Mivel a 2,8 százalékos tej ársapkát kapott, az emberek a másfeles tejről átszoktak erre, így a jóval magasabb zsírtartalmú tej elszívta a vaj, a tejföl, a sajtok elől a zsírt, ezt külföldről kellett beszerezni, ami megemelte a termelési költségeket”.
A szakember az idei évet inflációs szempontból már mindenképp könnyebbnek látja. Mint mondta: Ukrajna ugyanis óriási exportőr, jóval olcsóbban szállítja majd a lisztet, csirkemellet, kukoricát és étolajat az európai piacra, ami mérsékli az inflációt.
Ráadásul Raskó szerint a világpiaci nyersanyagárak csökkennek és ehhez jön az ukránok által gerjesztett belföldi piaci verseny, ami tovább fékezi az élelmiszerárak növekedési ütemét.
Kapcsolódó cikkeink
Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Tejtermékrészlegeket ellenőrzött a Nébih
Kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.…
Tovább olvasom >A nyerstej termelői ára 17 százalékkel emelkedett egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >