Raktárbővítés Magyarország legnagyobb tésztagyárában

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 01. 01:09

Az SSI Schäfer logisztikai fővállalkozóként valósította meg a raktárbővítést a Gyermelyi Logisztikai Kft.-nél.

Ahogy minden elkezdődött

A GYERMELYI Logisztikai Kft. története majdnem 60 éve kezdődött, amikor 12 gyermelyi gazda szükséghelyzetben szövetkezett, és 1971-ben megalapította a GYERMELYI tésztagyárat. Az alapítók magukkal hozták a föld szeretetét, és elsajátították a tésztagyártás mesterségét. A tésztagyár az összetartásnak, a szorgalomnak és a takarékosságnak köszönhetően Magyarország legnagyobb tésztaárugyártója lett. Naponta tonnaszám gyártják a tésztaárut, és több mint 100 vevőnek szállítanak Kelet-Európa egész területére.

Az első teljesen automatikus GYERMELYI raktár

A fővállalkozó SSI Schäfer által 2004-ben kivitelezett, teljesen automatikus magas raktár 6200 raklaphellyel rendelkezett. A tésztaárut három folyosóhoz kötött felrakógép továbbította az arra a célra kijelölt helyekre. A raktár kapacitását a jövőbeli igényekre felkészülve már akkor is túlméretezték. Arra számítottak, hogy 2006 után a kapacitásokat teljesen ki tudják használni.

A bővítés

A GYERMELYI gyár rendkívüli növekedése és új árucsoportok tárolása miatt azonban hamarosan elérték a kapacitások határát. Ezért elhatározták, hogy az SSI Schäfer – Salomon Automation által történik a teljesen automata raktár bővítése. A 6200 tárhellyel rendelkező raktárt mindössze 13 hónapos tervezési-kivitelezési idő alatt sikerült 2 további felrakógéppel mintegy 9400 tárhelyre kibővíteni. A raktár teljesen automata üzemeltetése most már 5 felrakógéppel történik, amelyek dupla mélységű állványkiszolgálásra alkalmasak. Az automata raklapszállító berendezést 2 további keresztirányú automata raklapszállító kocsival, valamint 8 kiszállításoldali gravitációs pályával bővítették ki.

A komissiózást az igen nagy helyigény miatt egy szomszédos csarnokba helyezték át. Annak érdekében, hogy a két raktárterületet a teljesen automatikus folyamatban egyesíteni lehessen, az áruátvételnél, valamint az árukiadásnál egy összekötő szállítópályát telepítettek. Az árukiadásnál összesen 20 görgőspálya gondoskodik a rendezett kiszállítási folyamatról.

A szoftver

A WAMAS raktárirányítási rendszer eközben a teljes logisztikai folyamatot vezérli és irányítja. A WAMAS végzi a logisztikai és kiegészítő folyamatokhoz kapcsolódó áruáramlások (beleértve az erőforrás-tervezés és a munkamenet) operatív irányítását és kezelését is. Az áruátvételnél naponta így akár 340, az árukiadásnál pedig akár 350 raklapmozgás is lebonyolítható. A rendszer ezen felül több mint 500 cikket kezel a raktárban. Ezáltal biztosítható az áruválaszték határidőre történő kiszállítása minden értékesítési pont számára.

Gazdaságosság, minőség, ergonómia és tartósság

A mindent átfogó logisztikai szoftver segítségével megtakarítható folyamat- és személyi költségek, a magasabb energiahatékonyság, valamint az ergonomikus kialakítású munkahelyek néhány olyan előny, ami a raktárbővítés megvalósításából származik.

A SSI Schäfer célkitűzése az ügyféllel szemben:

  • Teljesítményoptimalizálás
  • Minőségjavítás
  • Munkakönnyítés

Mindezeket sikerült a GYERMELYI gyárban ügyfelünk megelégedésére megvalósítani.

Friesach bei Graz, 2012. február

Képaláírások: Képforrás:

A gyermelyi raktár külső nézete SSI Schäfer

Kézi komissiózás SSI Schäfer

További képanyagot kérésre szívesen küldünk Önöknek.

Munkatársaink további tájékoztatással készséggel állnak rendelkezésre:

SSI SCHÄFER Magyarország, szaktanácsadó:

Kovács Viktor, E-Mail: [email protected]

SSI SCHÄFER Magyarország, sajtófelelős:

Hevér Orsolya, SSI Schäfer Systems International Kft.

T +36 24 501 112, E-Mail: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink