Publicus: ezt gondolják a magyar vásárlók az árstopról valójában

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 03. 11:37

A Publicus Intézet készített friss felmérést a lakosság körében, amiből sok dolog kiderült a témával kapcsolatban.

Sokan spórolnak inkább

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a magyar autósok átlag 937 forintos üzemanyagár felett már nem ülnének autóba, inkább áttérnének más közlekedési módra.Az is kiderült, hogy országrészenként ez az összeg hogyan változik: a fővárosiak 1025, a városlakók 935, a megyeszékhelyen élők 930, míg a községek lakói 900 forint felett mindenképpen váltanának.

A legtöbben a tömegközlekedést részesítenék előnyben, míg 19 százalékuk inkább kerékpárra pattanna, 14 százaléka pedig gyalogolna. Kiemelték, hogy a megkérdezettek 4 százaléka a családdal közösen használná az autót, 2 százalékuk pedig más meghajtású eszközt válaszolna, 1 százalékuk pedig elektromos autót bérelne – írja a Népszava.

A kutatás eredménye szerint a hazai autósok havonta átlag 43 ezer forintot költenek üzemanyagra, ami a megkérdezett háztartások jövedelmének 19 százalékát emészti fel. Valamint végre azt is megtudhattuk az intézet friss felmérésének köszönhetően, hogy miképpen fogadták az üzemanyagárstop decemberi megszüntetését. A megkérdezettek 58 százaléka egyetértett a hatósági üzemanyagárak megszüntetésével.

Kiemelték továbbá, hogy leginkább, 69 százalék erejéig az ellenzékiek üdvözölték a lépést. Ehhez képest a Fidesz-KDNP-hívek csak 51 százalékban értettek egyet az általuk támogatott kormány intézkedésével. A megkérdezettek zöme, 51 százalék úgy véli, hogy a kormány, ha akarná, visszaállíthatná a hatósági üzemanyagárakat.

 

Kapcsolódó cikkeink