Pszeudotölcsér

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 06. 20. 09:42

Egy cukrászdába keresve sem lehetne jobb nyári marketingeszközt találni a színes, látványos fagylaltpultnál, a világ gazdag gasztronómiai kultúrájú országaiban mégsem elégszenek meg a fagylalt ízeinek tökéletesítésével, új változatok kikísérletezésével: annak „hordozójával”, a különleges tölcsérekkel is harcolnak a vendég figyelméért.

hazai fagylaltversenyek egyik biztató tanulsága, hogy legjobb cukrászaink nem nélkülözik a kreativitást. Az alacsony fizetőképes kereslettel és a még mindig az albán fagylaltozók problémájával küzdő magyar piacon viszont nem is csodálkozunk nagyon, hogy a cukrászatoknak még a szakma krémjét jelentő 10-15 százalékában is ritka a kapcsolódó termékek fejlesztése. Pedig ezek is a segítik a fagylalthoz kapcsolódó marketingmunkát.

A legkézenfekvőbb fejleszthető terület a tölcséreké és az azt helyettesítő ehető eszközöké. Nálunk a fagylaltozók túlnyomó többségében az ostyás „hordozók” választékát az édes meg a nem édes tölcsérek jelentik (nagyon változó minőségben), és – kis jóindulattal ide számítva – a roletti rudak. Üdítő a fekete és a színes tölcsérek megjelenése. Ami igazi kreatív kezdeményezés volt 3 éve: a tápiószecsői Hisztéria cukrászdában a tölcsérek aljába minden vendég némi folyékony csokoládét kapott az erre a célra felállított csapból.

Ha valaki fagylaltot akar nyalni, ahhoz nincs jobb az ostyás tölcsérnél. Ha viszont a fagylaltozás élményében további gasztronómiai truvájra – a különlegesre, esetleg az interneten kiposztolhatóra – is vágyik (márpedig a fagylaltban nem a „michelines” fordulatokat keresi a vendég), akkor mindenféle látványos változtatás vonzza őt.

Magától értetődik, mégsem közhelyes a gyümölcsökbe mérni a fagylaltot. A képen látható avokádós fagylalt eleve a gyümölcs húsából készül (magja csokoládé). A tölcsér anyagához felhasználnak népszerű tésztaalapokat: kürtőskalácsost, perecest, brownie-st vagy cereáliákból gyúrtat, puffasztott rizst, sőt vattacukrot is. A népszerű gyorsételek ugyancsak inspirálják a cukrászokat: taco, burrito, hamburger – persze édes változatban. Készülnek extrém tölcsérek: felfújt, állat formájú, sült baconös, de a sodort fagylalt felfutása után maga a fagylalt is önmaga hordozójává vált. //

Kapcsolódó cikkeink