Programkavalkáddal készül a kenyérfesztiválra a Göcseji Falumúzeum
Színes programkavalkáddal készül a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum augusztus 20-ára, amikor a hagyományok szerint nagyrendezvénnyel ünneplik a múzeumalapítás és a népi gazdálkodás jeles napját.
A szabadtéri kiállítóhely 1968. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit – emlékeztetett Kostyál László a keddi programismertető sajtótájékoztatón. A Göcseji Múzeum igazgató-helyettese jelképesnek nevezte, hogy a falumúzeum napja az államalapítás és államalapító Szent István ünnepéhez, valamint az új kenyérhez kapcsolódik.
Hozzáfűzte: az új kenyér ünnepe fontos fordulót jelentett a paraszti gazdálkodásban, hiszen ezen a napon sütöttek először az új gabonatermésből kenyeret.
A Magyarok kenyere program az összetartozást, és egyben a paraszti életet szimbolizálja – emelte ki Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke.
Kitért arra is, hogy idén a gazdálkodók az időjárás viszontagságai miatt – a téli hektikus időjárás és a nyári szárazság – sokat aggódtak, hogy milyen lesz az idei búzatermés. A megyei elnök összegzése szerint – bár a mennyiség nem érte el a tavalyi rekordot – évek óta nem termett Zala megyében ilyen jó minőségű búza, mint idén. Augusztus 13-án kiváló minőségű búza érkezik Zalából Nemeshanyba, az összeöntés helyére: eddig 68 gazda juttatta el adományát, több mint 19 tonna búzát a gyűjtőhelyre – hangsúlyozta Süle Katalin.
Az összeöntött búzából visszahozott mennyiséget a tüskeszentpéteri malomban őrlik meg, és ebből a lisztből sütik meg a Magyarok kenyerét.
A kenyér hagyományos módon, három-négyórás kovásszal készül és kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz – erről már Buzsáky Ferenc, a Korona Pékség ügyvezetője beszélt. Elmondta, hogy a kovász érlelése után a pékmesterek formázzák, gömbölyítik a három kilogrammos kenyereket, a pihentetést, kelesztést követően pedig kemencében sütik ropogósra.
A Magyarok kenyerét augusztus 20-án, a falumúzeumban szegik meg. A kenyérsütés, kóstolás mellett hagyományőrző programokra, gyermekcsoportok bemutatójára is várják a látogatókat. A gyermekek számára tésztaformázási versenyt hirdetnek, a szépen formázott cipókat helyben ki is sütik.
A falumúzeumban lesz íjászat, kézműves játszóház, fajáték, kirakodó és kézműves vásár, valamint lehetőség nyílik lovaglásra és íjászatra is. A program Augusto Vazquez mexikói zenész műsorával zárul. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Meglepő alapanyagból készül az új életet kapott ősi sör
Egy ősi mezopotámiai sörrecept most új életet kapott, mivel a…
Tovább olvasom >Összefogással nemzetünk egységéért – Búzaszentelő Ünnepséggel indult el az idei Magyarok Kenyere Program
A Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel, közel 400 kárpát-medencei gazdálkodó részvételével nyitotta…
Tovább olvasom >Folyamatosan emelkedik a kenyér ára
Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a kenyér ára 875 forintnál…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megnyílt az FHA Szingapúr, hat kiállító az Agrármarketing Centrum standján
Több mint ötvenkét országból, mintegy ezerötszáz kiállító részvételével nyílt meg…
Tovább olvasom >„Szerelmem a trade marketing” konferenciasorozat: Infláción innen és túl
A „Szerelmem a trade marketing” konferenciasorozat alcíme idén „Infláción innen…
Tovább olvasom >A világ minden tájáról vonzza az iparági vezetőket a Fruit Logistica
A Fruit Logistica, a világ vezető gyümölcs- és zöldségipari szakkiállítása,…
Tovább olvasom >