Pénzjutalmat ígérnek a hamis élelmiszerek és gyógyszerek nyomravezetőinek Kínában

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 16. 11:25

Ezentúl pénzjutalom üti a markát Kínában azoknak, akik információkat szolgáltatnak minőségileg kifogásolható élelmiszerekről és gyógyszerekről – jelentette be az ágazatot felügyelő állami főhivatal.

A feljelentők, ha elég nagy horderejű az ügy, akár 300 ezer jüant (10,6 millió forint) is kaphatnak, de kivételes, országos kihatású esetekben még ezt meghaladó összegről is szó lehet – derül ki a hivatal körleveléből.

A lépés célja, hogy az embereket arra ösztönözze, jelentsék a törvényellenes cselekményeket, s azok révén a gyógyszer- és élelmiszerágazatot érintő területeken felismerjék és ellenőrizzék a potenciális veszélyforrásokat, és végső soron felszámolják azokat.

Az új felhívással egyidejűleg hatályát vesztette egy 2003-as, kizárólag a gyógyszerhamisításra vonatkozó rendelkezés, amely 50 ezer jüanban (1,7 millió forint) szabta meg a jutalom felső határát.

A kínai élelmiszerhamisítási botrányoknak a jelek szerint nem tudtak gátat szabni a rendszeres kampányok, a törvényt szegő vállalatoknak és a magánszemélyeknek kilátásba helyezett szigorú büntetési tételek sem.

A hatóságok évente több ezer, egészségre veszélyes élelmiszerrel kapcsolatos ügyben járnak el, a sajtó pedig újra és újra beszámol a legkülönbözőbb esetekről, amikor a tojástól és cipótól kezdve a főzőolajon, a tejen, a húson és az italokon át a gyógyszerekig – nem egy esetben halálos kimenetelű – hamisításokra derül fény. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink