Pályázatok pörgették fel a sütőipari gépek piacát

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 29. 11:18

Kiugróan jó évet zártak tavaly a sütőipari – pékipari, cukrászati – gépek forgalmazói. A teljes piac forgalma 2014-ben több mint négymilliárd forint volt – mondta Kocsis Csaba, a hazai piacvezető Kogép Kereskedelmi Kft. ügyvezetője. A fellendülés elsődleges oka, hogy több pályázati forrást is igénybe vehettek a vállalkozások.

kogep-Kiemelkedő időszakot zártak a sütőipari gépek, berendezések forgalmazásával foglalkozó vállalkozások tavaly. Az egész évben több mint 4 milliárdos forgalmat produkáltak ezek a cégek – mondja a piacvezető Kogép Kereskedelmi Kft. ügyvezetője. Kocsis Csaba úgy számol, hogy társaságuk tavalyi árbevétele – 1,7 milliárd forint – csaknem duplája a korábbi legjobb évének.

A kereslet növekedésének legfőbb oka, hogy a szektorban több EU által támogatott pályázat is lezárult 2014-ben, valamint sok munkahely-teremtési és szakképzési támogatásra is lehetett pályázni. A sütőiparban jellemzően kis- és középvállalkozások működnek, amelyek nagyon költségérzékenyek. Az értékesítésük 80 százaléka olyan, amelyhez igénybe vesznek pályázati összeget és csak a fennmaradó ötödük nagyobb cég, amelyek nem vehettek igénybe támogatást. Egyrészt említhetjük az eszközbeszerzésre vonatkozó Gazdaságfejlesztési Operatív Programot (GOP), emellett fejkvótát lehetett igényelni, ha valaki vállalta, hogy gyakorlati helyén tanulókat fogad. Munkahelyteremtő támogatást is sokan igényeltek – ismertette Kocsis Csaba.

A piac átalakult, egyre jellemzőbb, hogy nem az alapberendezéseket keresik, hanem célgépeket, amelyek speciális igényeknek felelnek meg, és igazodnak a saját termékfejlesztésük támasztotta követelményekhez. Szinte mondhatjuk, hogy nincs már két egyforma gép a piacon. Ezek a berendezések természetesen összetettek, bonyolultak és a forgalmazóknak is követniük kell a változásokat a szaktudásukkal.

Minden vállalkozó próbálja növelni a hatékonyságát, ami részben kényszer, ugyanis a szegmensben komoly munkaerőhiány van, nehéz olyan embert találni, aki hajlandó éjszaka, hajnalban dolgozni és megbízhatóan elvégzi a munkát. Ez nemcsak a szakmunkára, de a betanított munkára is vonatkozik. Sokan gépesítéssel próbálják fokozni a termelést és áthidalni a munkaerőhiányt. Jellemző, hogy a vevők nem ijednek meg komolyabb beruházási összegtől sem, hajlandóak megfizetni a legjobb technikát, ha az szükséges számukra a feladat megoldásához.

Új tendencia a pékiparban, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hűtéstechnikára. A hűtés lényege, hogy a tésztát ki kell sütni bizonyos időn belül, mert beindul az erjedés és ha nem sül meg záros időn belül, akkor tönkremegy. Ezt az erjedési folyamatot valahogyan meg kell állítani, hogy jobban lehessen tervezni a műveleteket. A fagyasztás is megoldás, de az mindenképp pluszköltséget eredményez. Azt kell kitalálnunk, hogy az adott megrendelő számára milyen hűtési technika kivitelezhető és gazdaságos – ismertette a Kogép vezetője.

Kapcsolódó cikkeink