Lezárult a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés: közel két tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból
Március 24. és április 18. között zajlott az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinált. A húsvéti időszakhoz kapcsolódva a vizsgálatok főként az ünnepi asztalra kerülő élelmiszerekre koncentráltak. Az akció során összesen közel 2 tonna nem megfelelő minőségű termék forgalomból történő kivonására, valamint 5 millió forint bírság kiszabására került sor – írja az Agrárszektor.

A sütőipar problémás terület
A tavaszi ellenőrzési időszakban a Nébih irányításával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei 482 vizsgálatot végeztek el. A fókusz a húskészítményekre, sütő- és édesipari termékekre, valamint a tojáscsomagolókra és borászati termékek forgalmazására irányult. A leggyakoribb problémák higiéniai hiányosságokból, valamint a termékek élelmiszerkönyvi és gyártmánylapi előírásoknak való meg nem feleléséből adódtak.
Hol találtak szabálytalanságokat?
-
166 húskészítmény-előállítónál,
-
139 sütőipari üzemben,
-
55 édesipari gyártónál,
-
73 tojáscsomagoló létesítményben,
-
49 borászati forgalmazóhelyen folytak ellenőrzések.
Az akció során:
-
5 alkalommal figyelmeztetéssel éltek a hatóságok,
-
38 esetben eljárás indult,
-
4 létesítménynél (2 húskészítmény- és 2 sütőipari üzemben) korlátozták a tevékenységet.
Az ellenőrök 48 élelmiszertételt, összesen 1879 kilogrammnyi mennyiségben vontak ki a forgalomból, jellemzően lejárt szavatosságú, vagy nem nyomonkövethető alapanyagok és termékek miatt.
A sütőipar a legproblémásabb terület
A feltárt hiányosságok elsősorban a sütőipari üzemeknél voltak jelentősek, ahol gyakoriak voltak a higiéniai problémák, valamint a gyártmánylapnak és az élelmiszerkönyvi előírásoknak való meg nem felelés. Ezzel szemben az édesipari létesítmények és a tojáscsomagolók jellemzően megfelelő működést mutattak, csak kisebb szabálytalanságokat tártak fel. A borászati termékek, különösen a külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése pozitív képet mutatott.
Kapcsolódó cikkeink
Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Nébih: Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége
Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége,…
Tovább olvasom >Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége – fokozott védekezésre hívja fel a figyelmet a Nébih
A szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó Grapevine flavescence dorée (FD)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >