Ötszáznál több pálinkát és likőrt neveztek a gyulai pálinkafesztiválra
Ötszáztizenegy tételt neveztek be a XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválra, amelyet idén április 17. és 19. között rendeznek meg Gyulán – tájékoztatta Lovász Sándor főszervező csütörtökön az MTI-t.
Magyarország mellett Örményországból, Romániából, Szerbiából, Abháziából és Szlovákiából is neveztek pálinkákat és likőröket a versenyre. Tavaly összesen 660 tételt küldtek be a versenyzők, a korábbi években ennél is több nevezés érkezett. Lovász Sándor és Lovassy György versenyigazgató közölte: csütörtökön a 21 tagú zsűri megkezdte a párlatok „érzékszervi előzsűrizését”. Ekkor kiszűrik azokat a tételeket, amelyekről például már szaglás alapján megállapítható, hogy „nem ütik meg a mércét” – magyarázták. Ez a folyamat pénteken befejeződik.
A pálinkafesztivál keretében megrendezendő IV. Pálinka Világkupa eredményhirdetése április 18-án lesz a gyulai vár udvarán. Zalai Mihály, a Békés megyei Önkormányzat elnöke és Lovász Sándor a közelmúltban írták alá azt a megállapodást, amely szerint a fesztiválon kiválasztják Békés megye pálinkáját, amely egy évig a kereskedelmi forgalomban a palackján viselheti a megyei címert.
Az évről évre mintegy húszezer látogatót vonzó gyulai pálinkafesztivál a magyar gyümölcs népszerűsítésére törekszik, idén díjazzák a lekvárokat, befőtteket, szörpöket, gyümölcsborokat, gyümölcsös süteményeket, sőt a különböző gyümölcseceteket is. A gyümölcskészítményeket április 3-ig lehet nevezni a versenyre, a gyümölcsös sütemények regisztrációját pedig április 9-ig várják a szervezők. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >Óriási magyar siker Amerikában: magyar pálinkafőzde nyerte el az “Év Lepárlója” díjat
Kiemelkedő minőség, kiváló ár-érték arány és szemet gyönyörködtető csomagolás –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >Saját kézzel, ötévente, fehérre – így festik otthonukat a magyarok
A magyarok, csehek és szlovákok festési szokásait térképezte fel a…
Tovább olvasom >