Ötmilliárd forintból újul meg Eger történelmi belvárosa

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 18. 10:40

Az egri önkormányzat tervei szerint igényes képzőművészeti alkotásokkal díszítik a település köztereit annak az ötmilliárd forint értékű programnak a során, amelynek keretében megújul a történelmi belváros – jelentette ki a polgármester csütörtökön Egerben.

A rehabilitáció végrehajtásakor felújítják a városképi jelentőségű épületeket, és új közösségi tereket alakítanak ki – mondta Habis László (Fidesz KDNP), amikor sajtótájékoztatón bontottak el egy, az 1970-es években felhúzott, a történelmi belváros architektúráját elcsúfító épületet. Elmondta: az októberben kezdődött projekt keretében teljes külső felújításon esik át a Dobó tér látványát uraló Senator-ház, új vakolatot kap a Kálvin-ház, a Bartakovics Művelődési Központ.


Új homlokzattal látják el azt a belvárosi irodaépületet, amelynek lebontották az egykori, ma már használaton kívül álló étkezdéjét – sorolta a városvezető. A 25 elemből álló, 2014 tavaszán befejeződő fejlesztés több mint 3 milliárd forint támogatást kap az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programjából.

A projekt a többi között tartalmazza a piac mellett egy parkolóház építését, a városképi jelentőségű Minorita templom homlokzatának felújítását, a Kis Dobó tér, a Dobó tér, a vár alatt húzódó Dobó utca és a Dózsa György tér teljes rekonstrukcióját. Része egy kerékpárút kialakítása az Eger-patak mentén, a patakmeder rekonstrukciója, a Valide Sultana török kori fürdőrom látogathatóvá tétele, a Városháza részleges rekonstrukciója és egy, az Eger-patakon átívelő híd rehabilitációja, illetve egy új híd létesítése. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink