Őrült sörök reggelire

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 06. 24. 15:53

Ha délelőtt 11 előtt, némi lelkiismeretfurdalással a korai időpont miatt felbontunk egy sört, megnyugtató az érzés: reggelizünk! Más értelmét alig látjuk az amerikai Folksbier sörfőzde Glow Up nevű termékének (1). A Berliner Weisse típusú sört ugyanis a Black Seed pékséglánc maradék bageleivel főzik (meg egy kis plusz mézzel, amivel a lánc bageleit süti). A duplán fermentált sör alkoholtartalma 5,0% V/V.

Némileg erősebb (5,5% V/V), de sokkal őrültebb a sour ale típusú Sour Me Unicorn Farts (Egyszarvúszellentés) fantázianevű gyümölcsös gabonapehelysör (2). Ehhez a DuClaw Brewing főzde a Diablo Doughnuts cukrászdával működött együtt, semmit nem bízva a véletlenre: a nagyon nagy gyerekek kedvéért ehető csillámmal telerakva az italt.

Feltehetően ezután már senkit nem lep meg a Smartmouth Brewing főzde Saturday Morning (Szombat reggel) IPA-ja (3), amit a nálunk is ismert Lucky Charms reggelizőpehellyel főznek, ami egyébként zabbal és gyümölcsös mályvacukordarabokkal készül.

Úgy tűnik, a folyamatos verseny a sörök világában is új és újabb ízpárosítások kipróbálására ösztönzi a gyártókat, ami az évtized második felében egyre több bizarrnak tűnő eredményhez vezetett. Egy-két éve megjelentek például a különféle sütemények, torták ízét – akkor még csak utánzó – sörök. A stoutokból vagy a porterekből amúgy is gyakran kiérződnek csokoládés ízjegyek, de ha a brownie, a crème brulée, a tiramisu vagy éppen a mentolos keksz ízvilágát produkálják – és nemcsak stoutok, de akár ale-ek is –, az már az újdonságra fogékony sörisszák fantáziáját megmozgató trend. //

Kapcsolódó cikkeink