Országtorta-selejtező

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 04. 22. 11:07

Az idén tizennyolcadik alkalommal meghirdetett Magyarország Tortája verseny első zsűrizési köre élőben, szakmai közönség előtt került megrendezésre a SIRHA Budapest 2024 szakkiállításon

A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.

A verseny óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen, egyre nagyobb kíváncsisággal figyelik az ünnepi tortának még a kiválasztási folyamatát is. A nevezett torták a márciusi kiállításon üvegvitrinekben kerültek bemutatásra, a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését, a közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt.

A zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A 2024. évi versenyünk témaköre a „szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják. Ezekből minimum kettőt fel kellett használniuk a nevezőknek:

– bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,

– gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,

– zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,

– olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

A szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették a tortákat

Idén is az ország minden területéről, izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők, összesen 31 tortával. A nevező cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban – legnépszerűbb alapanyagoknak cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió bizonyultak.

Az idei döntőbe 6 torta került:

Árvácska – Paál Fanni, Kiss Gabriella (Dobay Cukrászda, Budapest)

Fekete Gyöngy – Novák Ádám, Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged)

Hetedhét – Herbai Ramóna (Forza Italia Kft., Budapest)

Mákvirág – Kovács Alfréd (Édes Vonal, Vác)

Rigófütty – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)

Tökibogyó – Szoljár Csaba (Solier Café, Gödöllő) //

Kapcsolódó cikkeink