Már kiválasztották Magyarország tortáját és cukormentes tortáját 2024-ben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 10. 11:48
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is kiválasztotta Magyarország Tortáját, valamint az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét. A döntés háromfordulós zsűrizési körben született meg, és bár a nagyközönség számára még titok, mely torták érdemelték ki az elismerést, a cukrászdák már hozzájuthatnak a receptekhez.

A kép illusztráció

A hivatalos sajtótájékoztatóra 2024. augusztus 1-én kerül sor, és a torták augusztus 19-től lesznek árusíthatók az ország cukrászdáiban. A receptek kizárólag a Magyar Cukrász Ipartestület tagjai számára elérhetők, és a nyilvánosság számára csak 2025. január 1. után lesznek hozzáférhetők.

Az idei verseny témája: „Szuperélelmiszer”

A 2024-es verseny témája a „Szuperélelmiszer” volt, melynek célja, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívja fel a figyelmet. A versenyre nevező cukrászoknak az alábbi alapanyagkosarakból minimum két alapanyagot kellett felhasználniuk:

  • Bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder
  • Gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles
  • Zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya
  • Olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró

További javasolt alapanyagok közé tartozott a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé és zab. A versenyen 31 torta nevezése érkezett, amelyekben az összes kötelezően választható és számos javasolt alapanyag szerepelt különböző kombinációkban.

Döntős torták

Márciusban választották ki azt a hat tortát, amelyek a döntőbe jutottak, és amelyek akkor ismertté is váltak. Az idei döntős torták a következők:

  • ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
  • FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
  • MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
  • RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
  • TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő

A verseny idei nevezései rendkívül kreatívak és izgalmasak voltak, a résztvevő cukrászok a hazai alapanyagokat változatos és ízletes formában használták fel.

A nyertes torták bemutatása

A nyertes torták hivatalos bemutatása és kóstolása augusztus 1-én lesz, amikor a nagyközönség végre megtudhatja, mely desszertek nyerték el az idei év legjobbjainak járó címet. Az új torták augusztus 19-től kerülnek a cukrászdák kínálatába, így mindenki megkóstolhatja az idei év különlegességeit.

Kapcsolódó cikkeink