Önt is várják a Startup-Sziget kiállítói!

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 25. 22:25

Március 5-7. között a SIRHA Budapest kiállításon első ízben kerülnek reflektorfénybe a startupok is. A Trade magazin és a Lánchíd Klub által szervezett megjelenést az Agrárminisztérium, a Hungexpo és a METRO támogatja idén.

Kilenc fiatal startup cég került kiválasztásra a jelentkezett, mindegy 20 vállalkozásból, akik idén 100%-ban támogatott formában tudnak megjelenni a SIRHA kiállításon. Lássuk, hogy kik is Ők (ábécé sorrendben):

Tücsökfehérjés termékek a Cricks Farmtól

A Cricks 2022-ben azzal a céllal alakult meg, hogy a fenntartható és egészséges táplálkozást mindenki számára elérhetővé és vonzóvá tegye. A startup tücsökfehérjét tartalmazó termékeket állít elő, valamint egy okos tücsökfarm kialakításán dolgozik. Magyarországon elsőként vezették be a tücsökfehérjés termékeket, elhelyezve ezt az alapkövet Közép-Európa szívében. Munkájuk révén igyekeznek megismertetni az emberekkel az ehető rovarok számtalan előnyét, és megdönteni a velük kapcsolatos tabukat. 

A tücsökfehérje kiváló fehérjeforrás, gazdag esszenciális aminosavakban, vasban és B12 vitaminban. Ráadásul a tücsökfehérje előállítása kis ökológiai lábnyommal rendelkezik, ami szintén hozzájárul a fenntartható jövő megteremtéséhez. 

Új mosogatási megoldás a Greenwash Solutions-tól

A Greenwash Solutions startup egy egyedülálló üzemi mosogatási rendszert hozott létre, amivel átveszi az étterem fehérmosogatását, az azzal járó teljes felelősséget és problémamegoldást. Szolgáltatásukkal kívánnak segíteni éttermi partnereiknek, hogy ne legyen mindennapos kihívás a munkát nem felvevő mosogatószemélyzet, vagy akár a helyszín adta korlátozott lehetőségek. 

A Greenwash Solutions minden napra biztosítja a tiszta tálaló eszközöket, valamint azok mosogatását saját üzemében. A beruház mindössze két egymást követő napra elegendő tálaló eszköz szettre vonatkozik, ezzel biztosítható, hogy a használt eszközöket minden nap záráskor a futár kicseréli a másnap használható tisztára. Ezzel új szintre emelkedik az éttermi működés minősége. Eddigi partnereiknél legalább 25%-os költségcsökkentést értek el, aminek köszönhetően sosem akarnak már visszatérni a tradicionális mosogatásra.

Különleges borkínálat a Mentes Bortól

A Mentes Bor webshop széles hisztaminszegény-, natúr-, és alkoholmentesített borkínálattal rendelkezik. 2021-ben, hazánkban elsőként kezdtek el garantáltan hisztaminszegény, vegán bioborokat forgalmazni. A kínálatot rövid időn belül tovább bővítették hozzáadott kénmentes szulfitszegény, illetve fruktóz- és szorbitszegény tételekkel is. 2022 végén elindultak az alkoholmentes termékpalettával, amely azóta szintén jelentős mértékben gyarapodott. Jelenleg a startup portfóliójában található a legszélesebb minőségi, valóban finom bor- és pezsgőválaszték. 

A Mentes Bor célja, hogy újra elérhetővé tegye az önfeledt borozás élményét azok számára is, akik hisztaminérzékenységgel, allergiákkal, egészségügyi problémákkal küzdenek, vagy egyszerűen szeretnének tudatosan, minőségi borokat választani. Alkoholmentes kínálatuk pedig tökéletes választás cukorbetegeknek, egészségtudatos/vegán fogyasztóknak, terhes/szoptató kismamáknak, vagy akár sofőröknek is.

A fenntarthatóbbá válásban is segít a Munch

A Munch egy olyan platform, amin keresztül pékségek, éttermek, cukrászdák, kiskereskedelmi egységek és szállodák kedvezményesen értékesítik az aznap el nem adott, de jó minőségű ételeiket. Célja az ételpazarlás visszaszorítása által a fenntartható, felelős vendéglátás és kereskedelem, a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése. 

A Munch-ot 4 fiatal hozta létre, akik a modern technológia eszközét felhasználva harcolnak az ételpazarlás ellen. Applikációjuk segítségével már több, mint 1 millióan menthetnek, vagyis olcsón vásárolhatnak ételt. A Munch partner ezzel a szolgáltatásával extra bevételre tesz szert, míg a vásárlók 40-70%-os kedvezménnyel tudnak jókat enni, a környezetről pedig jelentős mennyiségű terhet vesznek le.  

A platform legújabb kezdeményezése, a Munch Market (market.munch.hu) egy pazarláscsökkentő piactér, amely tovább bővíti a Munch jelenlegi értékajánlatát és alapjaiban változtatja meg a nagykereskedelmi egységek pazarlás elleni harcát. A Munch Marketen a gyártók és nagykereskedők tudják eladni a közeli lejáratú, szépséghibás vagy már nem szezonális termékeiket pénztárcabarát áron. 

Kombucha a Nature Taste-től

A Nature Taste Kft. gondos tervezést követően, az ősi hagyományok és a modern tudomány ötvözésével hozta létre a Steap Tea Kombuchát, hogy a felhasznált tea a legszebb arcát mutassa. A tea innovatív, beavatkozás-mentes, természetes folyamat eredményeként hűtés nélkül tárolható. Mindezt gondosan válogatott, valódi növények forrázatából alkotják meg, alkoholmentesen, a ma fogyasztójának igényeire válaszul. A kombuchának sok különböző eredete létezik. Annyi bizonyos, hogy az ősi Távol-Kelet mesés tájairól származik és véletlenek sorozata, valamint újító kedvű felfedezők közreműködése kellett ahhoz, hogy megtalálják a lehetőséget, és vegyék a bátorságot a megsavanyodott tea megszelídítéséhez. 

A Steap Tea Kombuchával már országosan kávézókban éttermekben, boltokban vagy akár online is találkozhatunk. 

Szeretetteljes kényeztetés a GreenGorillától

A GreenGorilla alternatívát kínál azok számára, akik mentes étrendet követnek, vagy mérsékelni szeretnék az állati eredetű összetevők fogyasztását. A Sweet Gorilla Mentes Tortaműhelyt 2023-ban alapították Óbudán. Minden termékük vegán, gluténmentes és szeretetteljes. Partnereiknek szeletelve és fagyasztva szállítják tortáikat, így biztosítva számukra egyszerűen, gyorsan és veszteségmentesen használható, könnyen kezelhető desszertet. 

A kiváló minőségű alapanyagoknak és a sütés nélküli, gyorsfagyasztásos eljárásnak köszönhetően termékeik magas beltartalmi értékkel bírnak, nem vesznek kárba értékes vitaminok és ásványi anyagok a gyártási folyamat során.  

Újra gondolja a termékeket a Transfoodmission

A Transfoodmission beágyazott K+F rendszerben kapcsol össze élelmiszeripari melléktermékeket és felesleget, rendelkezésre álló gyártókapacitással. Upcycled termékekkel formálja át radikálisan az erőforrásokkal kapcsolatos gondolkodásmódot. Az élelmiszeripari innovációs vállalkozás az élelmiszerrendszer jelenlegi működésének megkérdőjelezésén keresztül mutatja meg iparági szereplőknek és fogyasztóknak egyaránt, hogy „milyen is az íze a hulladéknak”. 

Dalmadi Júlia, élelmiszer-futurista vállalkozó Secontaste (korábban Ételmentő) néven vezette be 2021-ben az első upcycled élelmiszermárkát a magyar piacon. Eddig a sörgyártás és a kávé feldolgozás melléktermékeiből fejlesztett hozzáadott értékű termékeket. Gyártóknak, feldolgozóknak és kereskedelmi szereplőknek nyújtott szolgáltatásaik közé tartozik többek között a sajátmárkás termékfejlesztés, upcycled alapanyag, termék és kategóriamenedzsment.

A Vegadokk kizárólag növényi alapanyagot használ

A Vegadokk Kft. elkötelezett a fenntarthatóbb étkezés iránt, ezért olyan innovatív megoldásokat kínálnak, amelyek lehetővé teszik mindenkinek, hogy élvezze az ízletes és tápláló ételeiket, miközben figyelembe veszik az étrendi korlátozásokat. Vegán-mentes termékeik gazdag ízvilágot biztosítanak, könnyedén variálhatóak, hogy mindig új és izgalmas ételeket lehessen készíteni belőlük. Poralapjaikkal a környezetbarát táplálkozás híve lehet bárki, hozzájárulva a fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez. 

Kizárólag növényi alapanyagokat használnak, amelyek előállítása kevesebb környezeti terheléssel jár. Termékeik rostokban, vitaminokban, valamint ásványi anyagokban gazdagok, amelyek elengedhetetlenek az emberi test számára. Magas fehérjetartalom mellett, 90%-ban lassan felszívódó szénhidrátokat, természetes módon előforduló cukrokat tartalmaznak, mellőzve a tartósítószereket, ízfokozókat. Összetételüknek köszönhetően számos diétában alkalmazhatók.

Újratölthető termékek a Zöldkör Markettől

A Zöldkör Market újratölthető termékeket kínál online platformján. Segítve ezzel cégeknek és a háztartásoknak, hogy kevesebb csomagolóanyagot vásároljanak a termékekkel, így csökkentsék hulladéktermelésüket, és spóroljanak is. A Zöldkör Market webáruházában több márka és gyártó közül választhatnak tisztítószereket és higiéniai termékeket a vásárlók. A Zöldkör Market a megrendelt termékeket kiszállítja, visszagyűjti és elvégzi az újratöltést.

A startupot a Forbes Magyarország TOP 10 Innovatív Fenntarthatósági cégébe/projektjébe választotta be 2022-ben. Partnereik bárok, Booking/Airbnb szállás üzemeltetők és tulajdonosok, cégek és nagyobb háztartások. 

Látogasson el a SIRHA Budapest kiállításra március 5. és 7. között, és ismerkedjen meg az újdonságokkal az A pavilon F2 standján! 

Térítésmentes belépőt az alábbi linken igényelhet. A kiállításra a belépő bármely napra korlátlanul tölthető le szakmai látogatók számára:

https://hungexpo.hu/events/sirha-budapest/trademagazin/

Startup-Sziget kiállítási koncepció és szervezés:

Trade magazin Lánchíd klub banner

Startup-Sziget támogatók:

   

 

Címkék:

Kapcsolódó cikkeink