Oltás védi a francia kacsákat a madárinfluenza ellen

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 10. 03. 09:59

Franciaországban október 2-án megkezdték a kacsaállomány madárinfluenza ellen való beoltását, így igyekezve megakadályozni világszerte több millió állat leölését okozó vírus terjedését. A lépésre válaszul az Egyesült Államok korlátozó intézkedéseket vezetett be a francia szárnyasimportra.

Franciaország az elmúlt években világszerte a baromfihús- és tojásellátást megzavaró, illetve azok árait az egekbe növelő madárinfluenza által legsúlyosabban érintett országok közé tartozik.

Az állományban okozott pusztítás és az attól való félelem, hogy a vírusnak olyan mutációja alakul ki, amely az emberre is átterjedhet, arra késztette a kormányt, hogy az Európai Unióban elsőként kötelező védőoltási kampányt indítson.

Az első oltásokat a délnyugat-franciaországi Landes tartomány egyik farmján adták be az állatoknak hétfőn reggel Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter jelenlétében.

A védőoltás kötelező lesz minden 250-nél több szárnyast tartó gazdaságban nevelt kacsa számára, amelynek húsát, illetve máját értékesíteni kívánják – áll a mezőgazdasági minisztérium közleményében.

Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 2700 gazdaságban összesen 64 millió kacsát kell majd beoltani. Ennek összköltsége közel 100 millió euró (105 millió dollár), amelynek 85 százalékát az állam finanszírozza – közölte a minisztérium.

A kacsa- és libamáj-feldolgozókat tömörítő CIFOG üdvözölte a lépést.

– Ez az oltási terv… világelső: célja az összes tenyésztett madár védelme, amely véget vethet az állatok megelőzési céllal történő levágásának, amit már mindenki el akar kerülni – áll a csoport közleményében.

Egyre több kormány vizsgálja az oltást, mint a rendkívül fertőző madárinfluenza megfékezésének egyik lehetséges módját. Az oltások miatti esetleges kereskedelmi korlátozások miatt azonban a nagy baromfiexportőrök vonakodnak a szárnyasokat beoltani.

Az Egyesült Államok október 1-jétől importkorlátozásokat vezetett be a francia baromfira, arra hivatkozva, hogy fennáll a vírus behurcolásának veszélye az országba.

A beoltott szárnyasok nem feltétlenül mutatják a fertőzés jeleit, ami azt jelenti, hogy nem lehet megállapítani, hogy a vírus jelen van-e egy állományban – közölte pénteken az amerikai mezőgazdasági minisztérium.

Fesneau szerint az intenzív tárgyalások ellenére Japán továbbra sem igazán hajlandó az országba beengedni az oltott francia szárnyasokat.

A franciaországi madárinfluenza elleni oltási kampány induláskor kizárólag a kacsákra vonatkozik, ugyanis ezek a szárnyasok a legveszélyeztetettebbek a vírussal szemben, és 2022-ben a teljes francia baromfiállomány mindössze 8%-át adták.

Reuters

Kapcsolódó cikkeink