Olaszországban terjeszkedik a tőzsdén jegyzett magyar agrárcég

Szerző: STA Dátum: 2023. 07. 13. 10:30

Az UBM Holding Nyrt. leányvállalatot alapított Milánóban, ahol takarmánygyártáshoz szükséges alapanyagokkal kereskednek majd – közölte a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégcsoport az MTI-nek eljuttatott sajtóközleményében szerdán.

(Fotó: Pixabay)

A vállalat tervei szerint az ősztől induló üzleti évben 100 ezer tonna, míg a 2024/2025-ös üzleti évben már 180 ezer tonna takarmánygyártáshoz szükséges kukoricával, búzával, szójababbal, árpával, továbbá napraforgó-, repce- és szójadarával kereskednek majd Olaszországban.

A csoport eddig négy kereskedelmi irodát működtetett – Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Ausztriában -, így a most alapított leányvállalata az ötödik a sorban

A közlemény szerint a Magyarországról Olaszországba irányuló gabonaexport tavaly meghaladta a 2 millió tonnát: mintegy 840 ezer tonna búzát, körülbelül 1,1 millió tonna kukoricát, míg hozzávetőlegesen 310 ezer tonna árpát szállítottak az itteni cégek Olaszországba.

Az UBM várakozásai szerint a baromfi- és sertéshús-fogyasztás globálisan 10 százalék körüli mértékben növekszik majd a következő években, ami a takarmányszektorra is kihat

A cég jelenleg 575 ezer tonna takarmányt állít elő, emellett 1,7 millió tonnával kereskedik; összesen hat takarmánygyárat működtet Magyarországon, Szlovákiában és Romániában.
Az UBM Holding Nyrt. adózott eredménye a 2022 június végével zárult üzleti évben 2,8 milliárd forint volt, árbevétele 155,36 milliárd forintot tett ki. A társaságot a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában jegyzik, a cég papírjai kedden 1460 forinton zártak.

MTI

Kapcsolódó cikkeink