Magazin: Nyomon követéssel az élelmiszer-biztonságért
Napjainkban a vállalkozásoknak a versenyképesség érdekében a minőségi termékek gyártásán túl meg kell felelniük a globális piac támasztotta fogyasztói, kereskedői és jogszabályi elvárásoknak is, és biztosítaniuk kell a megfelelő tanúsítványok meglétét, az átláthatóságot és a nyomon követhetőséget. Az Agrárminisztérium és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. együttműködésében negyedik éve működik sikeresen a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform.
– A Platform célja, hogy folyamatos egyeztetéssel, a jogszabályi környezet feltárásával és megismertetésével, a legjobb gyakorlatok bemutatásával, széles körű kommunikációval, a szükséges kapcsolatrendszer kiépítésével és lobbitevékenységgel segítse a vállalkozásokat a kötelezettségek azonosításában, a megfeleléshez szükséges eszközök meghatározásában és alkalmazásba vételében – mondja Vatai Krisztina, a GS1 Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.
A Platform korábbi munkacsoportjai (hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, zöldség és gyümölcs) kidolgozták az adott ágazatra vonatkozó nyomon követési útmutatókat.
Az idén induló munkacsoportokba a malomipar, a tésztagyártás, a sütőipar, illetve az édességgyártás szereplőit várják.
– Ma még részben tartja magát az a rossz gyakorlat, hogy a cégek feleslegesen magas költségigényű, egyedi rendszereket fejlesztenek a nyomon követési előírásoknak történő megfelelés érdekében, melynek a legnagyobb vesztesei éppen ők maguk. Sikeres fejlesztések bizonyítják, hogy ha a cégek a nyílt ellátási lánc legelterjedtebb kereskedelmi szabványrendszerére, a GS1 szabványokra építik a nyomon követési folyamataikat, akkor nemcsak sokkal egyszerűbben és költséghatékonyabban vezethetők be egy vállalkozáson belül, de lehetővé teszik az üzleti partnerek között is a gyors és harmonizált kommunikációt – teszi hozzá Vatai Krisztina. //
Kapcsolódó cikkeink
Véleményezhetőek az új kertészeti és élelmiszeripari beruházási pályázati felhívások
Megkezdődött Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terve alapján az új…
Tovább olvasom >A digitalizáció hozzájárul az élelmiszeripar versenyképesség növekedéséhez
A technológiai fejlődés és az informatikai eszközök térnyerése forradalmasíthatja az…
Tovább olvasom >Az Élelmiszermentő Központ második alkalommal segít rászoruló családokon
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének tagjai, országszerte több…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarország 20 éve az EU-ban: hogyan változott a lakosság fogyasztása?
2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz,…
Tovább olvasom >Gondtalan fogyasztók? Jókora különbségek a középkorúak táborában
Bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben,…
Tovább olvasom >18+! Az energiaital után a kóla lesz a következő?
A Magyarországon érvénybe lépő új szabályozás értelmében tilos lesz energiaitalokat…
Tovább olvasom >