Magazin: Nyomon követéssel az élelmiszer-biztonságért
Napjainkban a vállalkozásoknak a versenyképesség érdekében a minőségi termékek gyártásán túl meg kell felelniük a globális piac támasztotta fogyasztói, kereskedői és jogszabályi elvárásoknak is, és biztosítaniuk kell a megfelelő tanúsítványok meglétét, az átláthatóságot és a nyomon követhetőséget. Az Agrárminisztérium és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. együttműködésében negyedik éve működik sikeresen a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2019/11/vatai_krisztina-gs1_opt-254x300.jpeg)
Vatai Krisztina
üzletfejlesztési igazgató
GS1 Magyarország
– A Platform célja, hogy folyamatos egyeztetéssel, a jogszabályi környezet feltárásával és megismertetésével, a legjobb gyakorlatok bemutatásával, széles körű kommunikációval, a szükséges kapcsolatrendszer kiépítésével és lobbitevékenységgel segítse a vállalkozásokat a kötelezettségek azonosításában, a megfeleléshez szükséges eszközök meghatározásában és alkalmazásba vételében – mondja Vatai Krisztina, a GS1 Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.
A Platform korábbi munkacsoportjai (hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, zöldség és gyümölcs) kidolgozták az adott ágazatra vonatkozó nyomon követési útmutatókat.
Az idén induló munkacsoportokba a malomipar, a tésztagyártás, a sütőipar, illetve az édességgyártás szereplőit várják.
– Ma még részben tartja magát az a rossz gyakorlat, hogy a cégek feleslegesen magas költségigényű, egyedi rendszereket fejlesztenek a nyomon követési előírásoknak történő megfelelés érdekében, melynek a legnagyobb vesztesei éppen ők maguk. Sikeres fejlesztések bizonyítják, hogy ha a cégek a nyílt ellátási lánc legelterjedtebb kereskedelmi szabványrendszerére, a GS1 szabványokra építik a nyomon követési folyamataikat, akkor nemcsak sokkal egyszerűbben és költséghatékonyabban vezethetők be egy vállalkozáson belül, de lehetővé teszik az üzleti partnerek között is a gyors és harmonizált kommunikációt – teszi hozzá Vatai Krisztina. //
Kapcsolódó cikkeink
AM: hasznos és értékteremtő tevékenység a házikertek művelése
A minőségi élelmiszer előállításában fontosak a házikertek, kiemelkedő szerepük van…
Tovább olvasom >AM: augusztus 13-tól lehet pályázni a kisebb feldolgozó üzemek fejlesztésére
Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a „Feldolgozó…
Tovább olvasom >CSAOSZ Konferencia – Élelmiszer-veszteség csökkentése fenntartható csomagolással
A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) a közép-európai térségben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >