Magazin: Nyomon követéssel az élelmiszer-biztonságért
Napjainkban a vállalkozásoknak a versenyképesség érdekében a minőségi termékek gyártásán túl meg kell felelniük a globális piac támasztotta fogyasztói, kereskedői és jogszabályi elvárásoknak is, és biztosítaniuk kell a megfelelő tanúsítványok meglétét, az átláthatóságot és a nyomon követhetőséget. Az Agrárminisztérium és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. együttműködésében negyedik éve működik sikeresen a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform.

Vatai Krisztina
üzletfejlesztési igazgató
GS1 Magyarország
– A Platform célja, hogy folyamatos egyeztetéssel, a jogszabályi környezet feltárásával és megismertetésével, a legjobb gyakorlatok bemutatásával, széles körű kommunikációval, a szükséges kapcsolatrendszer kiépítésével és lobbitevékenységgel segítse a vállalkozásokat a kötelezettségek azonosításában, a megfeleléshez szükséges eszközök meghatározásában és alkalmazásba vételében – mondja Vatai Krisztina, a GS1 Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.
A Platform korábbi munkacsoportjai (hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, zöldség és gyümölcs) kidolgozták az adott ágazatra vonatkozó nyomon követési útmutatókat.
Az idén induló munkacsoportokba a malomipar, a tésztagyártás, a sütőipar, illetve az édességgyártás szereplőit várják.
– Ma még részben tartja magát az a rossz gyakorlat, hogy a cégek feleslegesen magas költségigényű, egyedi rendszereket fejlesztenek a nyomon követési előírásoknak történő megfelelés érdekében, melynek a legnagyobb vesztesei éppen ők maguk. Sikeres fejlesztések bizonyítják, hogy ha a cégek a nyílt ellátási lánc legelterjedtebb kereskedelmi szabványrendszerére, a GS1 szabványokra építik a nyomon követési folyamataikat, akkor nemcsak sokkal egyszerűbben és költséghatékonyabban vezethetők be egy vállalkozáson belül, de lehetővé teszik az üzleti partnerek között is a gyors és harmonizált kommunikációt – teszi hozzá Vatai Krisztina. //
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >AM: január 1-től megújult a termelők védelme
Év elejétől újabb, a tisztességes üzleti kapcsolatokat elősegítő szabályok javítják…
Tovább olvasom >AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Enyhe visszaesést mutat a januári Beszerzési Menedzser Index
A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) friss jelentése…
Tovább olvasom >Európai Vásárlóerő 2024: Magyarország a 30. helyen
A GfK elemzése szerint 2024-ben az európai lakosság egy főre…
Tovább olvasom >SAP: Az unalom a márka halála
Elhagyja az unalmassá váló márkákat a Z generáció tagjainak csaknem…
Tovább olvasom >