Növényi italok az iskolatejprogramban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 28. 07:53

A ProVeg International augusztusban közel 70 ezer aláírásnál tartó petíciója azt sürgeti, hogy a növényi alapú tejhelyettesítők bekerüljenek az európai iskolatejprogramba.

Jasmijn de Boo, a ProVeg alelnöke szerint a kalciummal dúsított növényi italok fenntartható és egészséges opciót jelentenek, továbbá a növényi italok iskolai fogyasztásának lehetővé tétele segítene csökkenteni az Európai Unió társadalmainak karbonlábnyomát, egyúttal nagyobb választási lehetőséget nyújtva azok számára, akik az iskolai étkezések alkalmával nem szeretnének vagy nem tudnak tehéntejet fogyasztani.

A ProVeg főbb érvei, hogy a kalciummal dúsított növényi italok megfelelnek az európai „Farm to Fork” stratégia céljának, miszerint „olyan kedvező élelmiszer-környezetet kell létrehozni, amely könnyebbé teszi az egészséges és fenntartható étrend kialakítását”. Továbbá a növényi italok támogathatják a kiegyensúlyozott és egészséges étrend kialakítását, valamint a kalciummal dúsított szójaital a tehéntej tápanyagbeviteli szempontból megfelelő alternatívája.

Globálisan az emberek mintegy 68%-a lehet laktózérzékeny, így a növényi tejhelyettesítők tápláló alternatívát nyújtanak az ezekkel az egészségügyi gondokkal küzdő emberek számára is. Egyes növényi tejhelyettesítők karbonlábnyoma 63–78%-kal is alacsonyabb lehet, mint az állati eredetű tejeké, és a növényi alapú italok előállításánál nem merülnek fel állatjóléti aggályok.

A növényi alapú italok növelik a gyerekek egymás közötti elfogadását, a „sorból kilógás” veszélyének csökkentését, mivel a választék növelésével mindenki ihat valamilyen „tejet”. //

Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 130. oldalán olvasható.

Kapcsolódó cikkeink