Növényi italok az iskolatejprogramban
A ProVeg International augusztusban közel 70 ezer aláírásnál tartó petíciója azt sürgeti, hogy a növényi alapú tejhelyettesítők bekerüljenek az európai iskolatejprogramba.
Jasmijn de Boo, a ProVeg alelnöke szerint a kalciummal dúsított növényi italok fenntartható és egészséges opciót jelentenek, továbbá a növényi italok iskolai fogyasztásának lehetővé tétele segítene csökkenteni az Európai Unió társadalmainak karbonlábnyomát, egyúttal nagyobb választási lehetőséget nyújtva azok számára, akik az iskolai étkezések alkalmával nem szeretnének vagy nem tudnak tehéntejet fogyasztani.
A ProVeg főbb érvei, hogy a kalciummal dúsított növényi italok megfelelnek az európai „Farm to Fork” stratégia céljának, miszerint „olyan kedvező élelmiszer-környezetet kell létrehozni, amely könnyebbé teszi az egészséges és fenntartható étrend kialakítását”. Továbbá a növényi italok támogathatják a kiegyensúlyozott és egészséges étrend kialakítását, valamint a kalciummal dúsított szójaital a tehéntej tápanyagbeviteli szempontból megfelelő alternatívája.
Globálisan az emberek mintegy 68%-a lehet laktózérzékeny, így a növényi tejhelyettesítők tápláló alternatívát nyújtanak az ezekkel az egészségügyi gondokkal küzdő emberek számára is. Egyes növényi tejhelyettesítők karbonlábnyoma 63–78%-kal is alacsonyabb lehet, mint az állati eredetű tejeké, és a növényi alapú italok előállításánál nem merülnek fel állatjóléti aggályok.
A növényi alapú italok növelik a gyerekek egymás közötti elfogadását, a „sorból kilógás” veszélyének csökkentését, mivel a választék növelésével mindenki ihat valamilyen „tejet”. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 130. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
A gazdák nem akadályai, hanem partnerei a zöld átállásnak
Az európai gazdákra nem akadályként, hanem nélkülözhetetlen partnerként kell tekinteni…
Tovább olvasom >Állatjólét terén Németországban az ALDI Süd és a Kaufland jár az élen
Állatjóléti törekvések terén a német élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül az ALDI…
Tovább olvasom >Állatjólét és fenntarthatóság – Az európai állattenyésztők 2030-ig tartó jövőképe
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >