Nőtt a világ légi áru- és utasforgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 04. 11:00

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség adatai szerint kiemelkedő mértékben nőtt a világ légi áru- és utasforgalma szeptemberben az előző évihez viszonyítva.

repulo

A montreali székhelyű szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, 260 taglégitársaságuk adatai szerint a szeptemberben értékesített utaskilométerben mérve 7 százalékkal nőtt az utasforgalom, ekkora mértékű bővülésre hét hónapja nem volt példa ebben a szektorban. A légi cégek 6,6 százalékos kapacitásbővítést hajtottak végre, a járatok átlagos kihasználtsága 0,3 százalékponttal, 81,1 százalékra javult.
Amint az év legnagyobb részében, úgy szeptemberben is a közel-keleti cégek forgalma nőtt a legnagyobb, 11 százalékos mértékben, de hasonlóan magas, 10,2 százalékos bővülést ért el a világ légi utasforgalmának 31 százalékát adó Ázsia-Óceánia is. Európában 5 százalékos javulást mértek.
Az áruforgalom is jó hónapot zárt, miután árutonnakilométerben számolva 6,1 százalékos javulás figyelhető meg tavaly szeptemberhez képest. Az IATA megjegyezte, hogy 2015 februárja óta nem nőtt ekkora mértékben a szektor. A legnagyobb növekedést (12,7 százalék) Afrikából jelentették, Európa 12,6 százalékkal lett a második, Ázsia-Óceánia pedig a harmadik 5,5 százalékkal. Dél-Amerikában folytatódik a visszaesés, szeptemberben 4,5 százalékkal zsugorodott a piac.
Bár szeptemberben a járatok átlagos kihasználtsága 0,3 százalékponttal javult, továbbra is rendkívül alacsonyan, 43,7 százalékon áll. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink