Nőhet a magyar akácméz kivitele Japánba

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 29. 11:35

Növekedhet a magyar akácméz exportja a Távol-Keletre, miután az egyik legnagyobb Japán áruházlánc, a CGC Japan felvette az Aranynektár Kft.-t beszállítói sorába. Az első konténer feldolgozott, csomagolt mézet már el is indították a szigetországba – mondta a dunavarsányi társaság vezetője az MTI-nek.

mez-ok

Az új értékesítési csatorna jóvoltából akár megháromszorozódhat a társaság elmúlt években Japánba irányuló mézexportja, elérheti a 600 tonnát, megközelítően egymilliárd forintot – fejtette ki Takács Ferenc. Hozzátette: ennek gazdasági jelentőségét emeli, hogy az elmúlt három év kedvezőtlen időjárása következtében az eladható magyar méz mennyisége csökkent, így a piacok egy része elveszett, és az idén a kaptárakból begyűjtött bőséges méztermést nehezebb eladni a külpiacon.

A szakember ismertetése szerint az évente átlag 22-24 ezer tonna előállított magyar méz nagyobb hányada exportra kerül, ez mintegy 70 milliárd euró értéket jelent, ami az agrárkivitel hozzávetőleg egy százalékát teszi ki. Az 1989-ben alakult Aranynektár Kft. tavaly 3000 tonnányi feldolgozott mézet exportált 4,5 milliárd forint értékben.

A társaság éppen a japán piaci lehetőség bővülésére alapozva új csarnok építését, két modern csomagolósor beállítását tervezi, amivel további 1500 tonna méz értékesítése válik lehetővé. A 300 millió forint értékű beruházáshoz a saját forrás mellett pályázati pénzekre is számít a vállalkozás – mondta Takács Ferenc. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink