Szorosabb gazdasági és turisztikai partnerségre számíthatunk Montenegróval

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 04. 10:25

Montenegró Magyarország számára kiemelten fontos partner, és a magyar kormány elkötelezetten támogatja Montenegró csatlakozását az Európai Unióhoz. A két ország közötti gazdasági és turisztikai kapcsolatok erősödése egyértelműen jelzi a partnerség jelentőségét.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön találkozott Vladimir Martinovics montenegrói turisztikai miniszterrel, hogy megvitassák a két ország közötti együttműködés lehetőségeit. A találkozón hangsúlyozták, hogy a külkereskedelmi termékforgalom 2023-ban már megközelítette a 100 millió eurót, ami jelentős előrelépést jelent az elmúlt évekhez képest.

Montenegró a magyar befektetések szempontjából is kiemelt partner. 2022-ben a magyar tőke értéke 314 millió eurót tett ki Montenegróban, ezzel az ország a 21. legfontosabb célország lett a magyar befektetők számára.

A két ország turisztikai kapcsolatai is folyamatosan erősödnek. Nagy Márton üdvözölte, hogy egyre több montenegrói választja Magyarországot úti célként. 2024 első félévében több mint 4 300 montenegrói vendég látogatta meg Magyarországot, akik több mint 11 ezer vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. Ez a vendégek számát tekintve 39 százalékos, a vendégéjszakák számát nézve pedig 42 százalékos növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest.

Budapest és Podgorica között heti két járat közlekedik, amely igény esetén bővíthető. Az idei év első öt hónapjában több mint 15 ezren utaztak ezen járatokkal, ami 9 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja Montenegró Európai Uniós integrációját. Montenegró felkészült az uniós tagságra, és ezzel nemcsak Montenegró, hanem maga az EU is sokat nyerne. A magyar kormány a jövőben is arra törekszik, hogy a két ország turisztikai és gazdasági együttműködése tovább erősödjön.

Kapcsolódó cikkeink