Nő a sejttenyésztett húsok iránti kedv Nyugat-Európában

Szerző: Schweiczer Tímea Aina Dátum: 2022. 11. 22. 11:06

Egy a napokban megjelent kutatási összefoglaló szerint a fogyasztók kezdenek megbarátkozni a húshelyettesítőkkel, és egyre gyakrabban választják a növényi alapú termékeket. A GFI-kutatás felszínre hozta a haszonállatok tartásával és a környezetkárosítással kapcsolatos aggodalmakat és a sejttenyésztett hús vásárlására vonatkozó fogyasztói hajlandóságot is.

Érzékelhetően nő a sejttenyésztett húsok fogyasztói támogatása

A kutatásban összesen 4096 embert kérdeztek meg négy országban (Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban) a húsfogyasztási szokásaikról és a fenntartható fehérjeforrásokkal kapcsolatos attitűdjeikről. A kutatás az alternatív fehérjeforrások népszerűsítésével foglalkozó egyik legjelentősebb nemzetközi szakmai szervezet, a Good Food Institute megbízásából készült.

A GFI Europe elemzése szerint az említett négy országban a fogyasztóknak több mint 50%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt öt évben csökkentette a húsfogyasztását. A nyilatkozók több mint 60%-a minden országban úgy gondolja, hogy a hagyományos állattartásból származó termékek alternatíváinak rendelkezésre kellene állniuk, és a németek 57%-a, a franciák 33%-a, az olaszok 55%-a és a spanyolok 65%-a válaszolta azt, hogy ha Európában is kapható lesz, akkor készek lesznek sejttenyésztett húst vásárolni. A fiatalabb válaszolók körében az ezt a termékcsoportot támogatók aránya még nagyobbnak bizonyult a vegconomist.com összefoglalója szerint.

A felmérés arra is rámutatott, hogy minden vizsgált országban jellemző az, hogy az emberek leginkább a hagyományos haszonállattartás környezetünkre gyakorolt negatív hatásai miatt aggódnak, és egyre többen egyetértenek azzal, hogy az állati fehérjék kiváltására alkalmas alternatívákra van szükség. Németországban és Franciaországban az emberek 60%-a, Olaszországban 71%-a, Spanyolországban pedig 66%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy egyetért-e azzal, hogy hús előállításának és fogyasztásának helyettesítésére alkalmas alternatívákat kell találni.

Hallottak már a sejttenyésztett húsokról

A kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy sok résztvevő gondolja úgy, hogy a sejttenyésztett húsok fogyasztása pozitív hatással lenne a környezet állapotára. A megkérdezett franciák 38%-a, a németek 56%-a, az olaszok 58%-a, a spanyolok 68%-a pedig azt szeretné, hogy a kormány támogassa ezt az újfajta húselőállítási módszert.

A kutatás tanulságainak összegzéseként Carlotte Lucas, a GFI egyik vezető munkatársa úgy nyilatkozott, hogy mivel láthatóan nő a sejttenyésztett húsok irányában a fogyasztói támogatás, már világosan látszik a piaci lehetőség ebben a szegmensben Európában is. Ezért a kormányoknak érdemes lenne a polgáraik véleményére hallgatni és beruházni a sejttenyésztett húsokkal kapcsolatos kutatásokba és a fejlődéshez szükséges infrastruktúrába.//

Ez a cikk a Trade magazin 2022/11. számában olvasható

Kapcsolódó cikkeink