Nő a sejttenyésztett húsok iránti kedv Nyugat-Európában
Egy a napokban megjelent kutatási összefoglaló szerint a fogyasztók kezdenek megbarátkozni a húshelyettesítőkkel, és egyre gyakrabban választják a növényi alapú termékeket. A GFI-kutatás felszínre hozta a haszonállatok tartásával és a környezetkárosítással kapcsolatos aggodalmakat és a sejttenyésztett hús vásárlására vonatkozó fogyasztói hajlandóságot is.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/11/Vegan_-GFI_husfogyaszt_opt-1024x574.jpeg)
Érzékelhetően nő a sejttenyésztett húsok fogyasztói támogatása
A kutatásban összesen 4096 embert kérdeztek meg négy országban (Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban) a húsfogyasztási szokásaikról és a fenntartható fehérjeforrásokkal kapcsolatos attitűdjeikről. A kutatás az alternatív fehérjeforrások népszerűsítésével foglalkozó egyik legjelentősebb nemzetközi szakmai szervezet, a Good Food Institute megbízásából készült.
A GFI Europe elemzése szerint az említett négy országban a fogyasztóknak több mint 50%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt öt évben csökkentette a húsfogyasztását. A nyilatkozók több mint 60%-a minden országban úgy gondolja, hogy a hagyományos állattartásból származó termékek alternatíváinak rendelkezésre kellene állniuk, és a németek 57%-a, a franciák 33%-a, az olaszok 55%-a és a spanyolok 65%-a válaszolta azt, hogy ha Európában is kapható lesz, akkor készek lesznek sejttenyésztett húst vásárolni. A fiatalabb válaszolók körében az ezt a termékcsoportot támogatók aránya még nagyobbnak bizonyult a vegconomist.com összefoglalója szerint.
A felmérés arra is rámutatott, hogy minden vizsgált országban jellemző az, hogy az emberek leginkább a hagyományos haszonállattartás környezetünkre gyakorolt negatív hatásai miatt aggódnak, és egyre többen egyetértenek azzal, hogy az állati fehérjék kiváltására alkalmas alternatívákra van szükség. Németországban és Franciaországban az emberek 60%-a, Olaszországban 71%-a, Spanyolországban pedig 66%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy egyetért-e azzal, hogy hús előállításának és fogyasztásának helyettesítésére alkalmas alternatívákat kell találni.
Hallottak már a sejttenyésztett húsokról
A kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy sok résztvevő gondolja úgy, hogy a sejttenyésztett húsok fogyasztása pozitív hatással lenne a környezet állapotára. A megkérdezett franciák 38%-a, a németek 56%-a, az olaszok 58%-a, a spanyolok 68%-a pedig azt szeretné, hogy a kormány támogassa ezt az újfajta húselőállítási módszert.
A kutatás tanulságainak összegzéseként Carlotte Lucas, a GFI egyik vezető munkatársa úgy nyilatkozott, hogy mivel láthatóan nő a sejttenyésztett húsok irányában a fogyasztói támogatás, már világosan látszik a piaci lehetőség ebben a szegmensben Európában is. Ezért a kormányoknak érdemes lenne a polgáraik véleményére hallgatni és beruházni a sejttenyésztett húsokkal kapcsolatos kutatásokba és a fejlődéshez szükséges infrastruktúrába.//
Ez a cikk a Trade magazin 2022/11. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
A hulladék körforgásáról fejlesztett új oktatási modulokat a Coca-Cola Magyarország
A körforgásos gazdaság alapjairól, és a víz, valamint az energia körforgásáról szóló, online tananyag…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet
Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az…
Tovább olvasom >A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért
A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért…
Tovább olvasom >