Magazin: Nincs itt a szalámivég

Szerző: jungandrea Dátum: 2018. 06. 29. 07:30

Szigorúbb gyártási előírások a cégeknek, olcsóbb sertéshús a boltokban – mégsem lettünk a 10 millió hentes országa, a szalámik és kolbászok kiskereskedelmi pozíciói stabilak. A fogyasztók elismerik a szárazáruk előállításának munka- és időigényességét, a késztermékek magas színvonalát. Ha ehhez meggyőző, célcsoportra szabott marketing társul, a márkáknak nyert ügye van.

tavalyi év második felétől szigorodó élelmiszerkönyvi szabályozás a szárazárupiacot is érintette. Ennek hatására ugyanis több termék kikerült a szalámi és a kolbász megnevezésű termékbesorolás alól, így azokat különböző fantázianevekkel ellátva lehet már csak forgalomba hozni (pl. szelet, feltét stb.). A szigorítás bizonyos, a kategórián belül maradt termékek esetén magasabb minőséget, ezáltal plusz előállítási költségeket is eredményezett.

Ez és a sertéshús áfájának 2016-os csökkentése, amely a házi kolbász- és szalámikészítésre hathatott ösztönzőleg, visszavethette volna a termékkör kiskereskedelmi értékesítését. A számok azonban mást mondanak.

Fehéredett, szigorodott

Nagygyörgy Zoltán
termékmenedzser
Pick Szeged

– A Nielsen adatai alapján a teljes szárazáru-összpiac a 2016. évi időszakhoz képest, 2017-ben mind mennyiségben, mind értékben növekedni tudott, ami volumenben 2,4, míg értékben 8%-os emelkedést jelent – oszt meg lapunkkal néhány piackutatási adatot Nagygyörgy Zoltán, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere. – A szárazárupiac növekedéséhez mindkét kategória hozzájárult. A kolbász kategória mennyiségben 2,1, a szalámi 2,7%-kal múlta felül az előző évet. Értékben a két kategória még jelentősebb emelkedést élt át: a kolbászok 7,9, míg a szalámik 8,1%-os pluszt könyvelhettek el 2016-hoz képest.

Bódi Krisztina
marketingigazgató
Kométa 99

Az Élelmiszerkönyv szigorításait a Kométa üdvözölte, hiszen azok a minőség emelését célozták.

– A Kométa-termékek szempontjából az új előírásoknak a gyártásra nem volt hatása, hiszen termékeink hústartalma az ott meghatározottaknál a szabályozás életbelépését megelőzően is magasabb volt – állapítja meg Bódi Krisztina, a Kométa 99 Zrt. marketingigazgatója. – A termékcsoport értékesítése folyamatosan erősödik, azonban a kitűnő minőségű, hosszan érlelt, klasszikus magyar szalámik mellett a más technológiával előállított, így alacsonyabb árszintű, főként import termékek is jelentős részt képviselnek a piacon.

Az Élelmiszerkönyv szigorításának a Gyulai márka is haszonélvezője, hisz termékei beltartalmi értékét nekik sem kellett módosítaniuk. Az alapanyag árának, illetve egyéb költségek emelkedése ugyanakkor számukra is kihívást jelentett, hisz kereskedelmi oldalon csak részben tudták érvényesíteni a magasabb költségeket.

Tamáskovitsné Gila Éva
marketingmenedzser
Gyulahús

– A tovább feldolgozott készítmények piacán a sertésáfa csökkenése áttételesen értelmezhető – mondja Tamáskovitsné Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere. – Az alapanyagvonal fehéredése mindenképpen szerencsés volt a készítményoldalon. Az azóta eltelt időszak számunkra a piacbővülés jegyében telt, telik, 2016-hoz képest mintegy 8%-kal bővült értékesítésünk. Bár megjelent a kolbász otthon készítésének ideája nemcsak vidéken, de a városi lakosok körében is, mégsem vált számunkra igazi konkurenciává. A kolbászkészítés is szakma, érteni kell az alapanyagok, receptúrák mellett a töltéshez, a füstöléshez és érleléshez, ami gyakorlatot, türelmet és legfőképp időt igényel. Általában ez utóbbiból van a legkevesebb.

Krunity Veszna
beszerzési és értékesítési
vezető Alföldi-Hús

Az Alföldi-Húsnál úgy tapasztalják, hogy az új élelmiszerkönyvi szabályozás hatására jobban elkülönülő két minőségi réteg alakult ki a szárazáruk esetében is.

– Az alacsonyabb árkategóriás termékek ugyanúgy stabilan jelen vannak a piacon – mondja Krunity Veszna, az Alföldi-Hús Zrt. beszerzési és értékesítési vezetője. – A forgalom aránya hálózatonként változó. A gyártók és a kereskedelmi láncok döntöttek arról, hogyan alakítják kínálatukat. Az árérzékeny fogyasztók elfogadták a változást, és a megszokott ízvilágot más brandként vásárolják, míg a minőségi szempontokat előtérbe helyező vásárlók számára ez a szigorítás inkább megerősítést adott.

 

 

Csomagolásvezérelt innovációk

Az értékesítés szerkezetében lassú, de jól érzékelhető trend, hogy – elsősorban a diszkontok terjeszkedésével összefüggően – erősödik az önkiszolgáló termékek aránya az eladásokban.

– Ízválaszték tekintetében a tartós kínálatban még nem történtek kiugró változások, ám érezhető, hogy bizonyos országspecifikus akciók újfajta termékek kipróbálására ösztönzik a fogyasztókat, akik egyre bátrabban választanak merészebb ízeket is – jegyzi meg Nagygyörgy Zoltán.

– Az ízesítések közül továbbra is a klasszikus csemege a kedvenc. Az értékesítésben egyes csatornákban ebben a kategóriában is jelentős szerepe van a saját márkás termékeknek – teszi hozzá saját megfigyeléseit Bódi Krisztina. – Az előttünk álló időszak a szárazáruk egyik kiemelt értékesítési szezonja, hiszen azok a kirándulások kedvelt kellékei.

Az innováció iránya a termékkategóriában Nagygyörgy Zoltán meglátása szerint elsősorban a csomagolástechnikai fejlesztésekben mutatkozik meg. Ennek oka, hogy erősödik az igény – mind a hálózatok, mind a fogyasztók részéről – az önkiszolgálópultban hosszú szavatossággal árusítható termékek iránt, amely az ágazat szereplőinek komoly kihívást, illetve beruházási igényt is jelenthet.

– Az utóbbi időben érzékelhetően nőtt a vásárlási kedv a különböző kényelmi termékek iránt, ezért fokozottabb figyelmet szentelünk az új, innovatív snack típusú termékek piaci elérhetőségére – jegyzi meg.

Márkás egymás mellett élés

Szárazáru kategóriában a Pick Szeged Zrt. mint gyártó tavaly összességében tovább növelte volumen- és értékbeli eladásait. Az elmúlt év különösen sikeres volt vezérmárkájuk, a PICK számára.

Fábián Péter
brand manager
Pick Szeged

– A kannibalizáció veszélyét eltérő pozicionálással, célcsoporttal, kommunikációval és termékválasztékkal hárítjuk el – mondja Fábián Péter brand manager (PICK márka). – Az elmúlt években az esetleges párhuzamosságokat, hasonlóságokat megszüntettük (például a kolbászok esetében a PICK és a HERZ között). Snack termékeinket pedig már csak PICK márkanév alatt vezettük be.

A PICK márka és főleg a PICK Téliszalámi ismertsége a szárazáru kategóriában szinte 100%-os, így azt fokozni nem nagyon lehet, állapítja meg a brand menedzser. Szerinte az igazán nagy kihívás, hogy bővítsék a vásárlói, fogyasztói bázist.

– Fogyasztóinkat az új TV-reklámfilm mellett óriásplakát-, online- és közösségimédia-kampánnyal, továbbá bolti aktivitásokkal szólítjuk meg. A legforgalmasabb eladóhelyeken kóstoltatásokat szervezünk, látványos POS-eket és hűtött display-ket helyezünk ki, termékvásárláshoz kötött nyereményjátékok, kuponakciók lesznek országszerte – sorolja fel a marketingeszközöket Fábián Péter.

Presits Lívia
brand manager
Pick Szeged

A Pick Szeged márkái közül a különleges ízvilágú HERZ termékek a legmagasabb minőségű alapanyagokból készülnek, és összetételükben egyedülálló termékelőnyöket kínálnak.

– Ezzel a termékszortimenttel nemcsak a minőségre éhes fiatalokat vagyunk képesek megszólítani, de a tudatos életmódot folytató fogyasztókat is, akik nem hajlandók lemondani a finom ízekről – mondja Presits Lívia brand manager (HERZ márka). – Az eltérő kommunikációs üzenetekre a fiatal és tudatos célcsoport rezonál, de nemcsak a tartalom, hanem a csatornaválasztás is eltérő. A HERZ márka esetében nem egy opció a tömegből való kitűnés, hanem az egyetlen járható út. A tudatos fiatalokkal folyamatosan közvetlen márkakapcsolatra törekszünk, újabbnál újabb felületekkel és promóciókkal szólítjuk meg őket, ezzel elkerülve a többi márkával szembeni kannibalizációt.

A HERZ márkavonal újdonsága a Vital termékcsalád. A HERZ Vital szalámi e-szám-, mesterségesaroma-, színezék-, továbbá ízfokozómentes.

– Az új termékek előtérbe helyezéséhez több eszközt is bevetünk, a HERZ Szendvics Séfektől a már „hagyományos” eszköznek számító HERZ Gourmet Food Truckon át a prémium ki­adású HERZ Szendvics Nagykönyvig, amely nem kevesebb, mint 30 ínycsiklandó szendvicsreceptet rejt – árulja el Presits Lívia.

Vízhányó-Pitrik Szilvia
senior brand manager
Pick Szeged

A cég FAMÍLIA márkája a közel négy éve tartó – árérzékeny fogyasztókra fókuszáló – tudatos márkaépítésnek köszönhetően megtalálta a helyét a feldolgozott húskészítmények
piacán.

– Húzótermékeink elsősorban a FAMÍLIA Harmónia szárazáruk, melyek szalámi kategóriában a Nielsen 2017-es adatai alapján a PICK után a legnagyobb részesedéssel rendelkeznek a branded piacon – mondja Vízhányó-Pitrik Szilvia, senior brand manager (FAMÍLIA). – A márka idei növekedését e kategóriától, illetve a 2017-ben sikeresen bevezetett FAMÍLIA Toast sonkás szelet forgalomnövekedésétől várjuk, melynek megvalósulását saját csatornáinkon, illetve növekedési programunk által leginkább nagykereskedelmi és field vonalon támogatjuk.

 

 

Mediterrán, finom

A Kométa újdonsága a kategóriában a Gusto Mediterraneo termékcsalád, melyben klasszikus olasz típusú szalámik találhatóak meg rúd és szeletelt formában.

– A termékcsaláddal elérhető áron szeretnénk elhozni Itália ízeit a magyar üzletekbe – fogalmazza meg Bódi Krisztina. – A márka vonalán a legnagyobb sikernek a Vero szalámi örvend. A termékcsalád a minőségét tükröző elegáns fekete csomagolásban kerül a polcokra.Természetesen itt és más kategóriákban is készülünk még az idei évben újdonsággal. Vállalatunknál folyamatosak a termékfejlesztések, melyek irányát minden esetben a helyes táplálkozás irányelvei jelölik ki.

Az elmúlt időszak jelentős újítása a Kométánál, a kiemelt termékek sócsökkentése volt. Kék matricával jelölt termékeik sótartalmát 25%-kal fogták vissza úgy, hogy az ízélmény változatlan maradt.

– Erre jelenleg is futó ATL-kampányunkban hívjuk fel a figyelmet – jelzi a marketingigazgató. – Célunk, hogy a fogyasztók megfelelő mennyiségű és minőségi információkkal felvértezve hozzák meg vásárlási döntéseiket.

Promócióval ünnepelnek

Aktív és sikeres éve volt a Gyulainak a szárazárupiacon, tudjuk meg Tamáskovitsné Gila Évától. Kézműves termékcsaládjuk több láncba bekerült, a magyar vevők nyitottnak bizonyultak a kicsit csípősebb ízvilágára, megjelenésére. A „keményebb” ízek kedvelőinek kínált Extra erős kolbászuk tavaly Magyar Termék Nagydíjas lett. Nemzetközi vakteszten a Pokol Szalámi hozott két aranycsillagos minősítést 2017-ben, ami a Gyulai ízvilágának határainkon túli visszaigazolása. Marhából és szarvasból készült termékcsaládjaik is egyre nagyobb figyelmet kapnak mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.

A cég a nyárra grillkolbászokkal készül: a grillcsalád többféle kiszerelésben, sweet chili, chili-lime, tormás és a hagyományos magyaros ízesítésben kerül az üzletekbe.

A másik fontos aktualitásuk a gyulai húskészítménygyártás 150 éves megünnepléséhez kapcsolódik. A Gyulahús reklámfilmjében a látványos múltidézést a parallax névre hallgató filmes technika segíti, amelynek lényege, hogy 3D hatást érnek el archív állóképek felhasználásával.A 2018 május–júniusában zajló integrált kampánya során az évforduló alkalmából a fogyasztókat is megajándékozzák egy promóció keretein belül. Az AP-kód feltöltésen alapuló játékban másfél millió forint talál gazdára 15 gyulai wellnesshétvége és 150 kolbászkódex mellett.

– A kampányt eladáshelyi ösztönzők mellett kereskedelmi leaflet-kommunikációval, akciókkal is támogatjuk, online, offline térben is megjelenünk – teszi teljessé a képet Tamáskovitsné Gila Éva.

Szárnyaló pulykák

A Gallicoop cégcsoporthoz három éve csatlakozott Alföldi-Hús Zrt. szárazáru-kínálatát az anyavállalat gyártói profiljából adódóan a pulykahúsból előállított szárazárukból alakította ki. Jelenleg a Gallicoop teljes szárazáru-választékának gyártása – a kolbászgyártási kapacitás bővülésével – a szarvasi székhelyű cégnél zajlik.

2017-ben sikerült az előző év szárazáru-forgalmát duplájára növelni, ami alátámasztja piaci koncepciójuk helytállóságát. Gyártói és saját márkás termékekkel is jelen vannak a szegmensben.

– A hús jellegéből adódóan a különleges alapanyag sajátos fűszerezést igényel – tudjuk meg Krunity Vesznától. – Fejlesztéseink során két fő irányba indultunk el. A sertésszalonnát is tartalmazó kolbászok (Szarvasi pulykakolbászok) állagukban, megjelenésükben és ízvilágukban a hagyományokat követik, míg a sertés alapanyagoktól teljes mértékben mentes kolbászok (Svábföldi pulykakolbászok) új kategóriát nyitottak a választékon belül. Kóstoltatások, vásárok alkalmával egyformán nagyon jó visszajelzéseket kapunk mindkét márkatermékünk kapcsán.

Tapasztalataik szerint a fogyasztók alapvetően nyitottak – a feldolgozott pulykahús értékéből adódóan árban és minőségben is magasabb kategóriát képviselő – termékek kipróbálására, miután kellően tájékozottak azok előnyeiről, értékeiről. Ezért a kommunikációban alapvetően a Gallicoop által előállított pulykahúskészítmények fogyasztásának ösztönzésére fektetik a legnagyobb hangsúlyt. A Gallicoop zárt rendszerben, ez által a folyamatos megbízható, kiváló minőséget biztosítva állítja elő a készítményekben feldolgozott alapanyagot.

– Kommunikációnkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az online megjelenések, ahol szélesebb körben, több információt tudunk átadni a fogyasztók számára – árulja el a beszerzési és értékesítési vezető. – Emellett kiemelten kezeljük a termékek személyes bemutatását, kóstoltatását is.

Szalai László

Kapcsolódó cikkeink