NGM: uniós átlag felett bővül a hazai kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 28. 11:30

A februári növekedéssel hazánk az ötödik leggyorsabb bővülést érte el az Európai Unióban. Az NGM várakozásai szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése a tartósan erős fogyasztói bizalomnak, az év elejétől hatályos személyijövedelemadó-csökkentésnek, a reáljövedelmek bővülésének, illetve a rekordmértékű foglalkoztatásnak köszönhetően a következő hónapokban is folytatódni fog.

polc-

Idén februárban 6,6 százalékkal, az év első két hónapjában 4,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, ezzel sorozatban 32. hónapja erősödik az ágazat.

A forgalom összetevőit tekintve a nemélelmiszer-kiskereskedelem februári 8 százalékos növekedésével tovább folytatódott a két és fél éve tartó bővülés. Ebben a teljesítményben komoly szerepet játszhatott – a nemzetközi tendenciáknak megfelelően – a csomagküldő szolgálatok forgalmának jelentős emelkedése (18,8%), amely az interneten végrehajtott vásárlások számának növekedését tükrözi. Az üzemanyag-értékesítés 9,1 százalékkal emelkedett, amelyhez hozzájárult, hogy a tartósan alacsony olajárakkal párhuzamosan az üzemanyagárak 11,2 százalékkal csökkentek egy év alatt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 4,9 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi forgalmi adatok megerősítik, hogy a háztartások vásárlási kedve visszatért, jövedelmi kilátásaikat sokkal pozitívabban látják. Az idei évben a kiskereskedelmi forgalom további növekedése várható, amelyet a devizahitelek rendezésén túlmenően egyrészt a tovább emelkedő reáljövedelmek és a rekordmértékű foglalkoztatás, másrészt olyan kormányzati intézkedések is támogatnak, mint például a kétgyermekes családi adókedvezmény megemelése, egyes állami közszolgáltatások díjának és bizonyos illetékeknek a mérséklése vagy eltörlése, a sertés tőkehús általános forgalmi adójának 27%-ról 5%-ra történő csökkentése, valamint a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentése.
(Kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)

Kapcsolódó cikkeink