NGM: továbbra is dinamikusan bővül az export

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 23. 13:20

A külkereskedelmi forgalom többlete 2011 októberében az előző év azonos időszakához képest 42 milliárd forinttal többet, 148 milliárd forintot tett ki, míg az év első 10 hónapját figyelembe véve az egyenleg 1 631 milliárd forint volt, amely 442 milliárd forinttal magasabb az előző évi bázishoz viszonyítva – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

Az export volumene némi lassulást mutatott októberben a szeptemberi adathoz képest, azonban éves alapon így is dinamikusnak mondható mértékben, 6,6 százalékkal emelkedett, míg az importé jelentős lassulást felmutatva, 0,3 százalékkal mérséklődött.

A tárca közleménye kiemeli, hogy a kivitel továbbra is dinamikus növekedéséhez legnagyobb mértékben az elmúlt időszakhoz hasonlóan, a járműgyártással összefüggő termékek kereskedelmének kedvező alakulása járult hozzá legnagyobb mértékben.

A külkereskedelmi kapcsolatok irányát tekintve kiemelkedő, hogy az Európai Unión kívüli országokba exportált volumen rendkívül dinamikus, 18 százalékos növekedést tudott felmutatni a 2011. január-októberi időszakban az egy évvel korábbi szinthez képest. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink