Nemzetközi borfesztivált rendeznek Beregszászon

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 13. 12:40

Különböző programok színesítik a hét végén a kárpátaljai Beregszászon a hagyományos nemzetközi borfesztivált.

A rendezvény magyarországi (közép-európai) idő szerint helyi idő szerint 8.00 órakor kezdődik pénteken a Kossuth téren tájjellegű borok kiállításával és vásárával. Ezzel egy időben Szeresd a bort, mert álmaid dajkája. Vele emlékezel… címmel Beregvidék szőlészetének és borászatának múltjáról és jelenlegi helyzetéről tartanak konferenciát a Beregvidéki Múzeumban.

Tíz órakor borászati eszközök, szőlészeti és borászati könyvek kiállítása és vására nyílik. Az eseményhez kapcsolódóan kárpátaljai sajtokat mutatnak be, majd vendéglátósok jelentkeznek boraikkal és borkorcsolyáikkal. Tizenegy órai kezdettel borkóstolóval egybekötött ételbemutatót tartanak. A tizenkettedik alkalommal megrendezett fesztivál résztvevői 14.00 órakor megkoszorúzzák Linner Bertalan egykori neves beregszászi szőlőnemesítő borász és sebész főorvos mellszobrát a városi kórház előtt.

A városban egész nap kulturális programokat tartanak.

Szombat reggel nyolc órakor folytatódik a főtéren a tájjellegű borok és borászati eszközök kiállítással egybekötött vására. Háromnegyed tízkor ünnepi felvonulás indul a II. Rákóczi Ferenc térről a meghívott vendégek részvételével, majd 10.00 órakor kerül sor a főtéren a XII. Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál ünnepélyes megnyitójára, amelynek keretében felavatják a Beregszászi Szent Vencel Borrend új borlovagjait és udvarhölgyeit.

Délután 17.00 órakor utcabál kezdődik a központi Kossuth téren. Ekkor választják meg a fesztivál mesterszakácsát, köszöntik a leglátogatottabb stand tulajdonosát, díjakat adnak át.

A fesztivál vasárnapi zárónapján reggel 8.00 órától folytatódik a tájjellegű borok kiállítása, majd a rendezvény borkóstolóval egybekötött vetélkedővel zárul.

Kárpátalján összesen 4800 hektáron termesztenek szőlőt, ebből Beregszász környékén mintegy ezer hektárnyi ültetvény található. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink