Nem változott a GfK német hangulatindexe

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 29. 11:03

Az elemzői várakozásokkal összhangban nem változott a GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó, előremutató német hangulatindexe: a szerdán közölt adatok szerint az index a júliusival megegyező 10,1 ponton maradt.

nemetzaszlo

A piaci elemzők többsége is 10,1 pontos értékre számított augusztusra.

Az index értéke már az ötödik egymást követő hónapban tartózkodott a 10 pont feletti tartományban, a legmagasabb értéket, 10,2 pontot júniusra mérték. A 10,2 pontos érték 2001 októbere óta a legmagasabb szint, akkor 11,0 ponton állt a mutató.

A következő 12 hónaphoz kapcsolódó várakozások mutatója 6,5 ponttal, 18,4 pontra süllyedt, így két hónap leforgása alatt immár 20 ponttal lett kisebb. Mindazonáltal így is pozitív tartományban, jóval a 0 pontos hosszú távú átlag felett áll. Ez azt jelenti, hogy a németek továbbra is bíznak abban, hogy a gazdaság a következő hónapokban is bővülni fog, csak nem olyan erős ütemben, mint azt még pár hete gondolták.

A jövedelmekhez kapcsolódó várakozások mutatója újabb rekordszintre, 1,4 ponttal, 58,6 pontra emelkedett az előző havi 57,2 pontról. A fogyasztók vásárlási hajlandósága viszont 1,6 ponttal, 55,4 pontra csökkent, de így is nagyon magas szinten áll.

A gazdaságkutató elemzése szerint a minden hónapban 2000 fogyasztó megkérdezése alapján készülő felmérés adataiból arra lehet következtetni, hogy stabilizálódott a fogyasztói hangulat. Egyfelől a jelenlegi fogyasztási trendek azt jelzik, hogy a magánfogyasztás lesz a gazdasági növekedés egyik húzóereje idén. Ugyanakkor nemcsak a hazai feltételek játszanak szerepet, a nemzetközi helyzet, az európai és a közel-keleti válságok, különös tekintettel a görögországi adósságtárgyalásokra, veszélyt jelenthetnek a német gazdaságra.

A GFK becslése szerint idén 1,5 százalékkal bővülhetnek a személyes kiadások a tavalyi 1,2 százalékos növekedés után a német piacon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink