Nem lesz kereskedelmi háború a világ két legnagyobb gazdasága között

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 04. 00:00

“Nem lesz kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között”- jelentette ki Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter, miután az USA képviselőháza megszavazta a Kína elleni védővámokat, ezzel tiltakozván a jen alulértékelése miatt.

Egyelőre Pekingben is visszafogottan reagáltak a washingtoni döntésre: a kereskedelmi miniszter szóvivője szerint Peking készen áll arra, hogy amerikai partnereivel közösen dolgozza ki azokat a lépéseket, amelyek a két ország közötti kereskedelem kiegyensúlyozottabbá tételét szolgálják.
Timothy Geithner is úgy látja, hogy a két ország megfelelően kezelni tudja a jen alulértékeltségéből származó, az amerikai vállalatok számára hátrányos következményeket. A törvénytervezet szerint az Egyesült Államok azokra a kínai termékekre vetne ki védővámokat, amelyek a jüan alulértékeltsége miatt versenyelőnyben vannak az amerikai piacon.
Mindamellett elemzők rámutattak: egyáltalán nem biztos, hogy a képviselőház után a szenátus is megszavazza a tervezetet. Másrészt arra is felhívják a figyelmet, hogy a jelenlegi világgazdasági helyzetben egyáltalán nem mindegy, hogy a világ két gazdasági nagyhatalma hogyan áll hozzá az ilyen jellegű kérdések rendezéséhez, s ennek valószínűleg mindkét ország vezetése tudatában van – írja a ProfitLine.hu.
Kapcsolódó cikkeink