Nem foglalkoztak az élelmiszer-ellátással a COP26-on
A COP26 klímacsúcs lezárultával egyre több agrár- és élelmiszeripari szervezet ad hangot csalódottságának azzal kapcsolatban, hogy a tárgyalásokon gyakorlatilag „megfeledkeztek” az élelmiszerrendszerek klímaváltozásra gyakorolt hatásáról. Pedig a klímacsúcs által tett vállalásban szereplő globális metánkibocsátás csökkentésében meghatározó szerepe van a mezőgazdaságnak.

Vendégszerző:
Szöllősi Réka
független élelmiszerpolitikai
elemző
elelmiszervilag.hu
A COPA-COGECA elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai mezőgazdaságnak úgy sikerült 1990 óta 25%-kal növelnie a termelékenységét, hogy közben az üvegházhatásúgáz-kibocsátását 20%-kal csökkentette. A szervezet hangsúlyozza, hogy a mezőgazdaságban dolgozók nélkül a válság megállítása nem lesz lehetséges, egyedül a mezőgazdaság képes arra, hogy természetes módszerekkel vonja ki a légkörből a már odakerült üvegházhatású gázokat.
Az European Plant-based Food Association (EPFA), amely az állati alapú élelmiszerek fogyasztásának csökkentésében látja a megoldást, közleményében sürgeti a kérdés nemzetközi napirendre vételét, tagszervezete, a ProVeg pedig máris ajánlásokat fogalmaz meg a kormányok számára a klímabarát étrend mielőbbi elterjesztésének támogatása érdekében szükséges lépésekről.
A Compassion in World Farming nevű szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy „a nemzeti kormányok egyszerűen nem veszik figyelembe annak egyre nyilvánvalóbb bizonyítékait, hogy a húsfogyasztás a klímaváltozás egyik legfontosabb kiváltója, és jelentős hatása van arra, hogy az országok képesek lesznek-e a Párizsi Megállapodásban kitűzött célok megvalósítására.”
Az Oatly, az élelmiszer-marketing egyik jelenlegi „fenegyereke” egyenesen azt tűzte ki célul, hogy a 2022-es COP27 legyen dedikáltan az élelmezés kérdésével foglalkozó „Food COP”.
Jó lenne, ha mint annyi minden, ez is sikerülne nekik… //
A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.
Kapcsolódó cikkeink
Pisztáciaboom a világban – sok helyen kedvenc snack lesz
A pisztácia iránti kereslet világszerte folyamatosan nő, és a globális…
Tovább olvasom >Veszélyben a világ fűszerei: a klímaváltozás a tömjént és a vaníliát sem kíméli
A globális felmelegedés egyre súlyosabb hatással van a világ fűszertermelésére…
Tovább olvasom >Idén is ingyenes öntözéssel segítik a gazdákat
Tavalyhoz hasonlóan 2025-ben is mentesíti a kormány a gazdálkodókat az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért fizetünk többet a reggeli koffeindózisért?
Azt gondolom, kevesen tudunk sikeresen elkezdeni egy átlagos napot egy…
Tovább olvasom >Országosan terjeszkedik a Dreher Sörgyárak kísérletező márkája, az ANTL
A Dreher Sörgyárak sörfőzőmesterei 2021 óta ANTL márkanév alatt mutatják…
Tovább olvasom >