Nem foglalkoztak az élelmiszer-ellátással a COP26-on
A COP26 klímacsúcs lezárultával egyre több agrár- és élelmiszeripari szervezet ad hangot csalódottságának azzal kapcsolatban, hogy a tárgyalásokon gyakorlatilag „megfeledkeztek” az élelmiszerrendszerek klímaváltozásra gyakorolt hatásáról. Pedig a klímacsúcs által tett vállalásban szereplő globális metánkibocsátás csökkentésében meghatározó szerepe van a mezőgazdaságnak.
A COPA-COGECA elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai mezőgazdaságnak úgy sikerült 1990 óta 25%-kal növelnie a termelékenységét, hogy közben az üvegházhatásúgáz-kibocsátását 20%-kal csökkentette. A szervezet hangsúlyozza, hogy a mezőgazdaságban dolgozók nélkül a válság megállítása nem lesz lehetséges, egyedül a mezőgazdaság képes arra, hogy természetes módszerekkel vonja ki a légkörből a már odakerült üvegházhatású gázokat.
Az European Plant-based Food Association (EPFA), amely az állati alapú élelmiszerek fogyasztásának csökkentésében látja a megoldást, közleményében sürgeti a kérdés nemzetközi napirendre vételét, tagszervezete, a ProVeg pedig máris ajánlásokat fogalmaz meg a kormányok számára a klímabarát étrend mielőbbi elterjesztésének támogatása érdekében szükséges lépésekről.
A Compassion in World Farming nevű szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy „a nemzeti kormányok egyszerűen nem veszik figyelembe annak egyre nyilvánvalóbb bizonyítékait, hogy a húsfogyasztás a klímaváltozás egyik legfontosabb kiváltója, és jelentős hatása van arra, hogy az országok képesek lesznek-e a Párizsi Megállapodásban kitűzött célok megvalósítására.”
Az Oatly, az élelmiszer-marketing egyik jelenlegi „fenegyereke” egyenesen azt tűzte ki célul, hogy a 2022-es COP27 legyen dedikáltan az élelmezés kérdésével foglalkozó „Food COP”.
Jó lenne, ha mint annyi minden, ez is sikerülne nekik… //
A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.
Kapcsolódó cikkeink
Az Oatly használhatja a tej szót növényi italainak csomagolásán
A Legfelsőbb Bíróságon nyert pert az Oatly növényi alapú márka…
Tovább olvasom >Folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása
A gazdálkodókat támogatni kell abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás…
Tovább olvasom >2024-től március 25. a Magyar gyümölcs tájfajták napja
Termesztett növénykultúráink genetikai diverzitásának megőrzése elemi érdeke a hazai mezőgazdaságnak.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új üzenetekre van szüksége a növényi alapú húshelyettesítőknek 2024-ben
A kezdetben számos tényező folytán robbanásszerűen növekvő kategória eladásai tavaly…
Tovább olvasom >ChatGPT és az elismerések
Megkérdeztem a ChatGPT-t, mit gondol a díjakról. A válasz: elismerések…
Tovább olvasom >A hajózásban a hiszti rossz tanácsadó, vallja az egykori MAHART vezér, hajózási szakember, Szalma Botond.
Szalma Botond, a PlimSoll Zrt elnöke volt a FutureTalks podcast…
Tovább olvasom >