Nem foglalkoztak az élelmiszer-ellátással a COP26-on
A COP26 klímacsúcs lezárultával egyre több agrár- és élelmiszeripari szervezet ad hangot csalódottságának azzal kapcsolatban, hogy a tárgyalásokon gyakorlatilag „megfeledkeztek” az élelmiszerrendszerek klímaváltozásra gyakorolt hatásáról. Pedig a klímacsúcs által tett vállalásban szereplő globális metánkibocsátás csökkentésében meghatározó szerepe van a mezőgazdaságnak.

Vendégszerző:
Szöllősi Réka
független élelmiszerpolitikai
elemző
elelmiszervilag.hu
A COPA-COGECA elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai mezőgazdaságnak úgy sikerült 1990 óta 25%-kal növelnie a termelékenységét, hogy közben az üvegházhatásúgáz-kibocsátását 20%-kal csökkentette. A szervezet hangsúlyozza, hogy a mezőgazdaságban dolgozók nélkül a válság megállítása nem lesz lehetséges, egyedül a mezőgazdaság képes arra, hogy természetes módszerekkel vonja ki a légkörből a már odakerült üvegházhatású gázokat.
Az European Plant-based Food Association (EPFA), amely az állati alapú élelmiszerek fogyasztásának csökkentésében látja a megoldást, közleményében sürgeti a kérdés nemzetközi napirendre vételét, tagszervezete, a ProVeg pedig máris ajánlásokat fogalmaz meg a kormányok számára a klímabarát étrend mielőbbi elterjesztésének támogatása érdekében szükséges lépésekről.
A Compassion in World Farming nevű szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy „a nemzeti kormányok egyszerűen nem veszik figyelembe annak egyre nyilvánvalóbb bizonyítékait, hogy a húsfogyasztás a klímaváltozás egyik legfontosabb kiváltója, és jelentős hatása van arra, hogy az országok képesek lesznek-e a Párizsi Megállapodásban kitűzött célok megvalósítására.”
Az Oatly, az élelmiszer-marketing egyik jelenlegi „fenegyereke” egyenesen azt tűzte ki célul, hogy a 2022-es COP27 legyen dedikáltan az élelmezés kérdésével foglalkozó „Food COP”.
Jó lenne, ha mint annyi minden, ez is sikerülne nekik… //
A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.
Kapcsolódó cikkeink
Talajmegújító gazdálkodásra tervez átállni a Carlsberg Csoport
Jól halad a Carlsberg Csoport globális ellátási láncában a regeneratív…
Tovább olvasom >A korábbinál is jobban támogatja a zöldkötvényeket az EU
A 2050-re megfogalmazott uniós és magyarországi környezetvédelmi célok jelentős erőfeszítéseket…
Tovább olvasom >Közös örökségünk a Kárpát-medence borászati kultúrája
Nem hagyjuk parlagon mindazt a gazdagságot, ami a Kárpát-medence talajában,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Import esetén erre kell figyelni a marhaútlevelek ügyintézésénél
A hiányosan kitöltött vagy nehezen olvasható marhaútlevelek megnövekedett ügyintézési időt…
Tovább olvasom >Orosz külügy: 60 nappal meghosszabbították a gabonamegállapodást
Hatvan nappal meghosszabbították a gabonamegállapodást – közölte Alekszandr Grusko orosz…
Tovább olvasom >Egy illat előre eldönthet egy üzletet – Zólyomi Zsolt parfümőr a FutureTalks podcastban
Zólyomi Zsolt parfümőr szerint egy jó szakembernek nem kihívás olyan…
Tovább olvasom >