Nem fenntartható a jelenlegi ruhaipar, drágulás jön

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 01. 08. 11:59

Az EU olyan szabályozáson dolgozik, amely a divatcégeket arra kötelezi, hogy gyűjtsenek vissza több elhasznált ruhát, vagy fizessenek díjat a hulladékkezelésért. Ennek részeként az EU azt reméli, hogy a kidobott ruhaneműk 85 százaléka ne kerül majd a hulladéklerakókba.

Drágulnak a ruhák

Az Európai Unió célul tűzte ki a klímavédelmi célok elérését, és ennek érdekében szabályozást tervez bevezetni a rengeteg hulladékkal járó, olcsó, műanyag alapanyagokból készült ruhákkal szemben. A jelenlegi ruhaipart nem tartják fenntarthatónak, és rámutatnak arra, hogy az olcsó, poliészter alapanyagokból készült termékek, például a Primark, Boohoo és Shein ruhái jelentős mennyiségű hulladékot termelnek.

A környezeti lábnyom szempontjából a ruhaipar jelentős mértékben hozzájárul a szennyvíz mennyiségének és az üvegházhatású gázkibocsátásnak. Évente körülbelül 92 millió tonna textil kerül a hulladéklerakókba, és ez az összeg várhatóan 2030-ra elérheti az évi 134 milliót. A fenntarthatóbb divat iránti igény növekedését segítheti elő a divattervezők oktatásában történő elkötelezettség, valamint a fenntartható divat pontos definiálása és szabályozása.

Az EU szabályozási intézkedése a divatcégekkel szembeni pénzügyi hozzájárulásokkal is járhat, amelyek a túltermelés megakadályozását célozzák. Az intézkedések következményeként azonban várható, hogy az árak emelkednek a ruházati cikkek esetében. A divatipar folyamatos gyorsulása és az ultra-fast fashion térnyerése további kihívásokat jelent a hulladékkezelés és a fenntarthatóság terén, és a jelenlegi erőfeszítések talán nem elégségesek az ágazat problémáinak megoldásához.

Kapcsolódó cikkeink