Néhány éjszakányi alváshiány is növeli az elhízás kockázatát

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 29. 11:00

Három éjszakányi alváshiány is jelentősen csökkenti az inzulin vércukorszint-szabályozó képességét – olvastuk a mipszi.hu-n. A túl kevés pihenés tehát hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség, illetve az elhízás járványszerű terjedéséhez.

Ha valakinek újabb érvre van szüksége egy jó alváshoz, íme: az alváshiány még egészséges szervezet esetén is károsan befolyásolja a vércukorszintet. Amerikai kutatók bebizonyították, hogy akár már három éjszakányi túl kevés alvás is gátolja az anyagcsere-folyamatokat. A felfedezés azonban az összefüggés fordítottjára is rámutat – nevezetesen arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alvással megelőzhető a probléma.

A Chicagói Egyetem munkatársai elsőként vizsgálták meg, hogy az alváshiány hogyan hat a vér zsírsejtszintjére 24 óra leforgása alatt. Kiderült, hogy az alvásmegvonás harmadával megnöveli a szabad koleszterin szintjét, ami pre-diabéteszes, tehát cukorbetegséget megelőző állapotot idéz elő az egészséges férfiak szervezetében. Ehhez a hatáshoz csupán három egymást követő éjszakai négyórás alvás kellett.

„A teljes népességre vetítve már több kutatás is bebizonyította, hogy összefüggés áll fenn az alváshiány, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség között. Az olyan laboratóriumi kísérletek, mint a miénk, segítenek az e mögött húzódó mechanizmusok megértésében” – magyarázta dr. EsraTasali. Egy 2014-es tanulmány már rávilágított, hogy a váltott műszakos munkavégzés több mint harmadával növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a test belső órája kölcsönhatásban áll a hormonok szintjével.

Kapcsolódó cikkeink